Az előző szimpózium témája a Lechner Ödön építész életműve előtti tisztelgés volt, és a szervezők úgy gondolták, hogy a téma megér még egy évet tudtuk meg Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművésztől, a Warta Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnökétől, aki elmondta, hogy az építészetben eluralkodott jellegtelenséggel kívánnak szembeszállni. Remélik, hogy az egy hónap alatt olyan tervek születnek, amelyek akár Hódmezővásárhelyen, akár más városokban is alkalmazhatók lesznek.
A 21 résztvevőből hárman Vásárhely francia testvérvárosából, Vallaurisból érkeztek, hárman Olaszországból és ketten Szlovákiából. Hétfőn a város nevében Almási István alpolgármester köszöntötte a művészeket, akik kedden kezdik az ismerkedést a gyárakkal, ahol új anyagokat és új technológiákat próbálhatnak ki.
Ivica Vidrová Szlovákiából érkezett, és mikor beszélgetésbe elegyedtünk, alárulta, hogy a magyar kerámia náluk is híres. Kecskeméten és Villányban már járt alkotótáborban, de a hódmezővásárhelyi szimpózium eddig valahogy elkerülte a figyelmét. Mivel általában nagyobb műtárgyakat készít (többnyire porcelánból illetve samottból), ezért nagyon megörült annak, hogy gyári környezetben alkothat.
A szimpózium idején a Nagy Sándor utcai kerámia központban több kapcsolódó rendezvény is várja az érdeklődőket. Szerda esténként a résztvevő művészek vetítéssel egybekötött beszélgetéseken mutatják be munkáikat, és kiállítások is lesznek, egyelőre még nem a szimpóziumon született műtárgyakból, de azok megtekintésére sem kell sokat várni.
Kokovai Péter