A fesztivál hétfőn startolt, de az idei versenyfilmek vetítése csak ma kezdődött. Kétszer ötven percben 18 rövidfilmet láthatott a közönség a szegedi Grand Café mozitermében. A 8 milliméteres technikával rögzített alkotások többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Spanyolországból, Németországból és Belgiumból érkeztek, és természetesen hazai munkák is szerepeltek.
Rózsa Pétertől, a fesztivál egyik alapítójától megtudtuk, hogy 3 nap alatt 56 filmet vetítenek le, amelyeket 286 filmből választottak ki. A bemutatott alkotásokat öttagú zsűri értékeli: Sághy Miklós és Tóth Zoltán János a szegedi egyetem filmszakán tanító tudósok, Nagy Mária ismert név a szegedi alternatív filmes világban, Czibolya Kálmán országos hírű makói filmes, Karsai Attila a Grand Café egyik vezetője, illetve az ott működő filmklub szakmai felügyelője. A zsűri mellett a közönség is szavazhat. A napi filmtermésből kiválasztott kedvencekre a voksot a vetítőterem bejáratánál elhelyezett urnába lehet bedobni, és az összesítés alapján közönségdíjasa is lesz a fesztiválnak.
Az első napon bemutatott alkotások között szerepelt videoklip, dráma, dokumentumfilm, modern mese, horror, és szinte mindegyik film besorolásához hozzá lehet tenni a `kísérleti` jelzőt. A nézőtéren leginkább a húszas éveik elején járó fiatalok foglaltak helyet.
A filmvetítésekhez egyéb programok is társulnak. Ma például az egyetem filmszakos hallgatóinak tartottak előadást, aminek több éves hagyománya van. Rózsa Péter szerint ezzel egyrészt a fesztiválra kívánják felhívni a fiatalok figyelmét, másrészt arra, hogy Szeged az ország egyik super 8-as fellegvára. Este pedig a bulizni vágyóknak garázs rock fesztivált rendeztek a Jazz kocsmában a Hypermarché és a The Fiction Stop fellépésével.

Kokovai Péter