A hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai gyógyszertár vezetője elmondta, egyre többen keresik fel a patikát ilyen problémákkal. Közös fellépés nélkül még ijesztőbb méreteket ölthet az érintettek száma.
Az allergia az immunrendszer környezeti tényezők által kiváltott túlzott reakciója. Egyre több a vegyipari termék körülöttünk (pl. kozmetikumok, festékek, sőt az ételekben is ott vannak a mesterséges színezékek, tartósítószerek).
A dohányzás növeli a kialakulás esélyét, a születés utáni első évben az anyatejes táplálás viszont csökkenti. Genetikai okai is lehetnek, ha az egyik szülő allergiás, körülbelül 40 százalékos valószínűséggel a gyerekük is az lesz, ha mindkét szülő, akkor 80 százalék az esély.
Allergiásak lehetünk rovarcsípésre és gyógyszerekre is. Ezek a keringés összeomlásához, fulladáshoz vezethetnek. Légúti allergiához a lakáson belüli allergének közül leggyakrabban a házipor-atka ürüléke okozza. A pollenallergia februártól novemberig jelentkezik, az égertől a mogyorón és a libatop féléktől kezdve számos növény kiválthatja, de mind közül a legallergénebb a parlagfű.
Dr. Kőhegyi Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a több évig nem kezelt allergia átmehet asztmába. Alleria ellen védekezhetünk az allergén kerülésével, amennyiben lehetséges. Léteznek klímaberendezésbe szerelt pollenszűrők, vannak orrba helyezhető szűrők, illetve enyhülést hozhat például az orrjáratok öblítése vagy az orrcsepp. Utóbbit azonban csak 8-10 napig szabad használni, mert az orr nyálkahártyáját kiszáríthatja.
Ma már különféle gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek egy része vény nélkül beszerezhető, de ezeket csak enyhe tüneteknél ajánlják. Középsúlyos vagy súlyos esetekben orvoshoz kell fordulni. A terápiás módszerek között van, amikor az allergént viszik be nagy hígításban a szervezetbe, majd lassan növelik a koncentrátumot, de megoldást jelenthet az akupunktúra illetve a fényterápia is.
Kokovai Péter