Dr. Palya József a maga 74 esztendejével Gyomaendrőd rangidős háziorvosa. Amikor bekopogtattunk hozzá, éppen egy nehéz napon volt túl.

— Egyik idős kollégám megbetegedett, így most az ő körzetét is el kell látnom. Kilencvenhatan jelentek meg a rendelésemen — mondta, arcán a fáradtság látható jeleivel. Palya doktor 1967 óta gyógyítja a gyomaendrődi betegeket, körzetébe csaknem kétezren tartoznak. Most még el tudja látni a feladatát, de tisztában van azzal, hogy ebben a korban már vele is bármikor történhet valami.

Úgy tervezem, hogy ezt az évet még végigdolgozom, utána elmegyek nyugdíjba. Korábban meghirdettem már a praxist, de a kutya sem jelentkezett. Talán ha az önkormányzat megvenné a praxist, akkor könnyebben találnának orvost, mert a jelentkezőnek nem kellene milliókat fizetnie a kezdéshez — mondta az idős doktor.

Gondjával nincs egyedül, Gyomaendrőd nyolc felnőtt háziorvosából hat nyugdíjaskorú, négyen már túl vannak a 70-en. Szeretnének nyugdíjba menni, de nem akarják magukra hagyni betegeiket. Az országosan jellemző orvoshiányból adódóan az itteni praxisokért sem tolonganak a fiatalok. Ráadásul, ha a meghirdetett praxisra hat hónapig nem akad vevő, akkor az ingyen az önkormányzatra száll, az orvosok nem kapnak egy fillért sem, s arra is kevés az esély, hogy az évek során saját pénzből vásárolt műszereiket értékesíteni tudják.

A doktorok augusztusban levelet írtak a város képviselő-testületének. Kérték, vegye meg az önkormányzat a praxisukat, s ők fokozatosan, egymás után nyugdíjba mennének. Arra természetesen semmi garancia nincs, hogy helyükre találnak új orvosokat.

forrás és teljes cikk:beol.hu