A Csodaház azon túl, hogy napközi ellátást nyújt, fontos szakmai feladatot lát el: fejlesztő képzést is kapnak a gyerekek emelte ki dr. Kószó Péter, aki arra is kitért, hogy az intézménybe ellátogató nyugat-európai vendégek is elismeréssel beszélnek az ott folyó munkáról.
A város egész napos rendezvénnyel ünnepli szeptember 16-án az 5 éves évfordulót. Délelőtt 9 órától a Városháza dísztermében szakmai konferenciát rendeznek, melynek fővédnöke a köztársasági elnök felesége, Schmittné Makray Katalin, és az előadók közt lesz a nemzeti erőforrás miniszter, Réthelyi Miklós, valamint a holland testvérváros, Haarlemmermeer alpolgármestere, John Nederstigt. Délután a Hódtói Sportcsarnokban családi napot tartanak, amelynek egészséges és sérült fellépői is lesznek, többek között kerekes székes táncosok és helyi középiskolások, de lesz bowling bajnokság is a megye fejlesztő iskoláinak részvételével.
Az intézmény továbbfejlesztésére gyűjtést rendeznek. A nap megkoronázásának nevezte az alpolgármester a 19 órakor a Fekete Sasban kezdődő jótékonysági koncertet. A híres operaénekes, Rost Andrea lép fel neves zenészek közreműködésével. A belépőkből, a támogatói jegyekből és az adományokból befolyt összegek az intézmény alapítványát támogatják.
A Csodaház a kistérség szociális intézményeit tömörítő Kapcsolat Központ része. Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábban 16, jelenleg 20 férőhelyes intézményben ellátott gyerekek 24 órás felügyeletet igényelnek, így szüleiknek nagy segítség, hogy 8 órára átadhatják ezt a feladatot. A Csodaházban gondozottak képzést is kapnak a betegségüknek megfelelő, egyénre szabott módszerekkel.
Bálint Gabriella hangsúlyozta, hogy szeptember 16-án mind a délelőtti szakmai programot, mind a családi napot teljesen nyitottá kívánják tenni. Délutánra már vannak önkénteseik is, a HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény diákjai fellépőként és segítőként is közreműködnek.

Kokovai Péter