Az augusztus végi végső jogszabályi határidőig a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének 80-90 százaléka megtörtént – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió műsorában. Minden ügyfélnek elutalták a pénzt, de címváltozás, vagy egyéb okok miatt voltak, akik mégsem jutottak hozzá a pénzükhöz, az ő esetükben a pénztárak újabb iránymutatásra, állásfoglalásra várnak a szaktárcától, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől – mondta a 180 perc című műsorban a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

Bába Julianna közölte, szeretnék, ha augusztus 31-e után is folytathatnák az utalásokat, hogy mindenki minél hamarabb pénzéhez juthasson. A felvetésre, hogy sok volt pénztártag kevesli a reálhozamot, megismételte: a reálhozam nagysága függ attól, ki mikor lépett a rendszerbe, milyen portfóliót választott, milyen rendszerességgel fizetett. Hiába tűnik látszólag egyformának két megtakarítás, nincs két egyforma eset – jegyezte meg.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szintén a Kossuth Rádió reggeli műsorában reagált az elhangzottakra, és rögön pontosította is a pénztárszövetségi elnök szavait. Binder István hangsúlyozta: augusztus 31-i dátum nem jogvesztő hatályú, a pénztáraknak egészen november 20-ig van lehetőségük orvosolni a hibákat, és eljuttatni az ügyfelekhez a pénzt, az csak ezután vándorol az államkasszába.

A szóvivő a műsorban elmondta az is, szigorú ellenőrzések várhatóak a következő hetekben a magánnyugdíjkasszáknál, hogy történtek-e szabálytalanságok, visszaélések a kifizetések során. Binder István felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiutálás után érkező számlakivonatokat érdemes összevetni a korábbi évek kimutatásaival, és ha nem látszik hirtelen visszaesés, valószínűleg `nehéz lesz problémát találni`. Akár nagyon eltérő is lehet a pénztárak teljesítménye – erősítette meg a szóvivő is.forrás: hirszerzo.hu