A tagóvodával együtt 8 óvodai csoport indul ebben a nevelési évben: a székhelyen két kis, két középső, egy nagycsoport van, a Móricz Zsigmond utcai Tagóvodában pedig 1-1 kis, középső és nagycsoport indult. Összesen 190 gyerek kezdte meg az évet 240 férőhely mellett, pedig két évvel ezelőtt még 100 százalék felett volt a kihasználtság. Így létszámleépítés is történt: két óvodapedagógus és három dajka nyugdíjba ment.

A csökkenés következményeit továbbgondolva azt sem szabad elfelejteni, hogy ha a két oviból 1-1 nagycsoport megy tovább az iskolába, akkor nemcsak a telepen, hanem a székhelyen is jövőre csak 1-1 elsős osztály tud indulni. Arról nem is beszélve, hogy egy nagycsoport huszonegynéhány gyerekéből még nem tudni, hogy hányan lesznek iskolaérettek.

Ennek ellenére nagy lendülettel vágtak neki a szeptembernek. A nyáron végzett munkák egytől egyig felajánlásból valósultak meg. Bacsa János és Gémes János mesterek kimeszelték a mosdókat, a két konyhahelyiséget pedig Orlicsek Csaba és Csernák László. Az udvari játékok ütéscsillapítására pedig homokot ajánlott fel Juhász Lajos, aki jó nagy mennyiséget hozott a hinták alá. Az egyik csoportszobát pedig egy apuka festette ki, Kiss Árpád, aki a festéket is megvette hozzá. Korom Éva Andrea azt is elmondta, hogy folyamatos a beszoktatás, ami általában október elejéig lezajlik. Elsősorban szülős beszoktatás történik, de van, ahol az első pillanattól kezdve otthon érzi magát a kispajtás.

A Katica nagycsoport persze már kellő magabiztossággal kezdte meg az évet. A gyerekek várták már a visszatérést, de nyáron is sok élménnyel gazdagodtak. Tóth Szonja nagyon sokszor járt a Tisza-parton, és Vásárhelyen a strandon, de Kiskunmajsára is ellátogattak a nyár végén. Ennek ellenére örült a viszontlátásnak, hiányoztak a pajtások, nem is beszélve a remek játékokról. Kiss Dorina a Balatonon töltött hét napot, ahol vízibiciklizett és hajókiránduláson is járt. De otthon sincs hiány vízben, hiszen a medencéjükben pancsolhat, ahová Szonját is meg szokta hívni. Itt is együtt játszanak, de a rég nem látott ovis társakat is jó újra látni.

Berta Nelli olaszországi élményekkel gazdagodott a nyáron, nagyon sok kagylót tudott gyűjteni, és bár a tenger nem volt meleg, nagyon tetszett neki, főleg a nagy hullámok. A Tiszára is sokat jártak fürödni itthon, így sűrű programokkal telt a nyár, de jó visszatérni az oviba is. Anyával, apával és testvérével, Zsomborral Oláh Réka Horvátországba utazott a nyári szünetben, és szép helyeket látott. Egyszer volt csak rossz idő, de akkor sem unatkoztak, egy közeli vidámparkban töltötték az időt. Volt ott egy hatalmas óriáskerék, amire egyáltalán nem félt felülni. Az oviban rajzolni szeret leginkább Réka, de nemcsak ezért várta a szeptember 1-jét, hanem mint fogalmazott – mert jó itt.

Juhász Éva

Megosztom!
|