Az iskolakezdés mindig sok feladatot jelent a polgárőröknek, de az idén Vásárhelyen még több lesz a teendő, mivel számos tanintézmény új helyen kezdi meg a tanévet. Emellett a városban folyó beruházások és építkezések miatt sok helyen megváltozott a közlekedési rend.

Szula Ferenc elmondta, idén is a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános iskolánál teljesítenek szolgálatot. Reggel 7 és 9 óra között, elsősorban a beérkező gyermekeket segítik és óvják, de a nap későbbi részében is visszatérnek az iskolához. Ezen túl körbejárják a többi iskolát és figyelemmel kíséri a gyanús eseményeket. Mint megtudtuk, bicikli tolvajokra, és kábítószer árusokra is felfigyeltek már az ilyen járőrözések során.

A két mindszenti iskola közül a központi iskolánál kell csak szolgálatot teljesíteni, mivel itt lényegesen nagyobb a forgalom. Kijelölt gyalogátkelő csak az iskolától távolabb található, ezért azokra kell kiemelten figyelniük, akik a művelődési ház irányából közelítik meg az iskolát.

A polgárőrökre a nap többi részében is sok feladat vár. Ez rendezvények idején hatványozottan igaz. Vásárhelyen az augusztus 20-i, Mindszenten a Mindszenti napok és Gulyás parti eseménysorozatai adtak feladatot a polgárőröknek az elmúlt időszakban. Rendbontás és komolyabb esemény ugyan nem történt, de sok esetben kell intézkedniük, amikor valaki gépjárművel kíván behajtani egy-egy lezárt területre.

Működésük bár biztosított, az elmondható, az utóbbi időben lényegesen kevesebb támogatásból tudják ellátni a napi feladatokat. Mindkét szervezet szoros kapcsolatban áll a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitánysággal, velük a napokban írtak alá együttműködési megállapodást.

Szombat Mihály