15:07 Megkezdődött Hódmezővásárhely augusztus 26-i rendkívüli közgyűlése, dr. Lázár János polgármester köszöntötte a résztvevőket. 49 napirendet tárgyal a közgyűlés, letett anyagként a Balogh Imsi Sportcsarnok szerződését. A testület a napirendi javaslatot elfogadta, majd dr. Lázár János gratulált magas állami elismeréséhez dr. Kallai Árpád főigazgatónak, Tárkány Szűcs Ágnesnek és Baloghné Rostás Györgyinek, továbbá a vásárhelyi születésű Hegedűs Endre zongoraművésznek is.

15:14 A Balogh Imsi Sportcsarnok szolgáltatási szerződése kapcsán dr. Korsós Ágnes főjegyző elmondta: PPP projektben létesült csarnok, amelyet a K`Art épített meg. A létesítményt a cég üzemelteti és az önkormányzat használja és bérli. Az önkormányzat az ingatlannal járult a megvalósításhoz. A futamidő végéig 957 milliót fizet a minisztérium, az önkormányzat 1,7 milliárdot, amely igen magas összeg – állapította meg a főjegyző. Felülvizsgálták volna belső ellenőri vizsgálat keretében, de az ügyvezető megtagadta a számlák átadását. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy céget megbízott az átvilágítással, amely 173 millió forint túlárazást állapított meg. Eddig 50 milliót jogosulatlanul számláztak ki, míg a költségvetésnek 30 milliót.

A K`Art a megengedettnél magasabb arányban alkalmazott a létesítésnél alvállalkozót – saját tulajdonosi körének egy másik cégét -, de emiatt eljárást nem lehet indítani. Alapos a gyanú, hogy a társaság az önkormányzatot megtévesztette és kárt okozott, ezért feljelentést tesznek a legfőbb ügyész felé, és azonnali hatállyal felmondják a szolgáltatói szerződést, és polgári pert is indítanak, hogy a számlákat megvizsgálhassák.

15:22 A polgármester elmondta: mindig vizsgálták a kibocsátott számlák valóságtartalmát, és a belső ellenőri vizsgálat hívta fel a figyelmet arra, hogy nincs minden rendben, ezt az állami vizsgálat is alátámasztotta. A PPP beruházásokat országosan egy erre alakult államtitkárság vizsgálja. A kormányzat megrendelésére készült vizsgálat eredménye alapján kérték a vállalkozástól a számlákat, de ezt megtagadta a K`Art. A Gyurcsány-kormány olyan szerződést kötött, mely szerint az önkormányzat nem tudhatta, mi alapján mond be számot a vállalkozó. A vizsgálat szerint 660 millióba került a csarnok, amelyet 836 millióért számlázták le. Ha ez igaz, akkor az önkormányzatnak jóval kevesebbet kellene fizetni – 26 százalékkal.

Az önkormányzatot becsapták, nem ér annyit, amit beépítettek, amennyit kifizetett az önkormányzat érte, és ez bűncselekmény gyanúját veti fel – jelentette ki dr. Lázár János, hozzátéve: eddig 227 milliót már kifizettek. Az állam felajánlotta, hogy megszünteti a szerződést, erre a vállalkozó 1,4 milliárdot kért a csarnokért, amely a szakértő szerint csak 660 milliót ér. Ez a konstrukció totál bűnözés, amelyet azonnal meg kell szüntetni.

15:30 Dr. Végh Ibolya aljegyző elmondta: Kendi Imre cége vállalta, hogy 10 százalék alatti alvállalkozással épül meg a csarnok, miközben egy másik cége végezte a munkát, és állított ki számlákat, előfordulhatott, hogy túlárazott számlákat is beállítottak. Az önkormányzatnak nem volt tudomása, hogy az építkezés kapcsolt vállalkozásban épült meg.

15:30 Dr. Lázár János javasolta feljelentés megtételét ismeretlen tettes ellen Polt Péter legfőbb ügyésznek, szeptember 1-jével a szerződés felmondását, ezt ajánlani a minisztériumnak, és pert indítani a számlák ellenőrzésére, és kár esetén annak megtérítésének peres megindítását.

Arnay

Megosztom! |