19:45 Almási István alpolgármester vezetésével kezdte meg szünet utáni munkáját a közgyűlés, egyhangúlag hagyták jóvá a Fekete Sasban létesülő tankonyha kapcsán az együttműködést Bónus István egyéni vállalkozóval, majd dr. Kallai Árpád főigazgató adott részletes tájékoztatót a kórház helyzetéről. A főigazgató elmondta: egyre több beteget láttak el a járóbeteg ellátás keretében 2005-től, azonban 2007-től az ágyszám csökkentéssel egyre szigorúbb teljesítményvolumen korlát, azaz TVK érvényesült, és nehezítette a vásárhelyi kórház életét. A szűkös mozgástérben a legoptimálisabb utat keresi a kórház vezetése a biztonságos betegellátás érdekében – jelentette ki a főigazgató, aki a financiális helyzetről elmondta: a 800 millió forintos, peren kívüli egyezségből származó bevételt fejlesztésekhez fogják felhasználni.

19:58 A bérköltség folyamatosan csökkent az évek folyamán a dologi kiadásokhoz mérten, 1,8 milliárd volt 2008-ban, ma ez az összeg 1,6 milliárd. A gyógyszerköltség évek óta stagnál, a közforgalmú gyógyszertár forgalma növekszik, és bevételt hoz a kórháznak. 236-an dolgoznak a kórházban, legnagyobb mértékben a fizikai dolgozók létszáma csökkent az elmúlt években. Az orvosok egynegyede közreműködői státuszban dolgozik a kórházban, amely teljesítménybérezéssel jár, és igen hatékony formának számít – jelentette ki a főigazgató. Az intézetben 130 ezer forint az átlagbér, az orvosok és gyógyszerészek 214 ezer forintot keresnek havonta, átlagosan.

20:18 Dr. Kovács László képviselő rámutatott: a kórház az Egészséges Vásárhelyért Programmal és a magas szintű szakmai munkájával is igyekszik megfelelni a fenntartó önkormányzat és a város lakosai által támasztott elvárásoknak.

20:27 Dr. Havasi Katalin kijelentette: a kórház igyekszik úgy dolgozni, hogy ne látszódjanak a problémák, aki a vásárhelyi kórházba betér, megfelelő háttérrel igyekeznek meggyógyítani. 2007-ben a megcsonkított kórháznál sokakban kérdés volt, hogy egyáltalán tud-e tovább működni, az intézmény és vezetése bizonyította: gyógyítás és emberség tekintetében is képesek komoly teljesítményt nyújtani. A beszámolót egyhangúlag fogadta el a testület.

20:30 A kórház CT berendezésének beszerzésről dr. Ambrus Norbert irodavezető elmondta: három pályázó jelentkezett, a Siemens ZRt. 54 milliós ajánlatával nyert, és végbélrák szűrésre pályázik a kórház és az EVP a testület egyhangú támogatásával.

20:37 Az iskolavédőnői szolgálat működéséről számolt be Bálint Gabriella, a kapcsolat Központ főigazgatója. 681 tanulót szűrtek ki fejtetvességgel, a fokozott ellenőrzéssel, valamint azzal, hogy a város biztosítja az eszközöket a kezeléshez, nem emelkedett az esetek száma. Folyamatosan végzik az ellenőrzéseket az év elején, és negyedévenként ismétlik. A kezelés elvégzése a szülő feladata, azonban olyan gócoknál, ahol a fertőzést nem sikerült felszámolni, a hatóság fellépésére lehet szükség.

20:46 Dr. Havasi Katalin kijelentette: a jogszabályok eddig nem tették lehetővé a rendszeres családi ellenőrzéseket, ma már biztosított, hogy felléphessenek az intézmények a fertőzések ellen. Várható, hogy egy év alatt jelentős javulás álljon be.

20:50 A kórház gasztro-enterológiai eszközparkját fejlesztette a Szerencsejáték ZRt. támogatásával – mondta el dr. Kallai Árpád főigazgató, hozzátéve: két munkaállomáson, modern eszközökkel tudják a szolgáltatást biztosítani.

21:10 Dr. Ambrus Norbert olvasta fel Dombóvár városának levelét, amelyben megkövették a várost, mivel forrásmegjelölés nélkül használták fel Vásárhely energetikai koncepcióját.

21:15 A Turisztikai Desztinációs Menedzsment megvalósításáról a döntést a szeptember 26-i közgyűlésre halasztották a képviselők.

21:24 A város címerét a heraldikus professzor, dr. Bertényi Iván vizsgálata felül, aki nem javasolta annak megváltoztatását.

21:25 Krizsán Ferenc Tibor felszólalási jeggyel szólt a térfigyelő kamerák szabályainak meghatározásáról. Megállapítása szerint megnőtt az élet elleni bűncselekmények és az illegális szemétlerakások száma, még a méheket is lopják – állapították meg. A rendőrség nem foglalkozik megfelelően az ügyekkel – állította a felszólaló, aki a mentőszolgálattal is elégedetlen. Kopáncsra is szeretne térfigyelő kamerát – hogy kapjanak valamit az ott megmaradott emberek. Krizsán Ferenc elmondta: megkéselték, de a rendőrök csak akkor foglalkoztak vele, amikor már a kórházban ellátták a sebeit.

21:29 Sikeres volt a kamerák felszerelése – állapította meg a polgármester, hozzátéve: folytatni kell a azok kihelyezését a felújított utcákon. A határozatot egyhangúlag támogatták.

21:31 A vásárhelyi baseball club nem készítette el a számukra ingyenesen biztosítandó terület vázrajzát, ezért a határozatot a testület visszavonni tervezte. Nagy-György Anna szerint a területet rendbe tették, és időt kértek a kitűzés kifizetésére, azonban dr. Makó András elmondta: az egyesület a földmérőnek tartozik a 20 ezer forinttal. Az egyesület a szeptember 26-i közgyűlésig kapott haladékot.

21:36 Értékesítésre jelölték ki az egykori teleki utcai bölcsőde és a Corvin Bajcsy-Zsilinszky utcai tanműhelyének ingatlanát. Nagy-György Anna szerint a teleki utcai bölcsődére szüksége lenne a városnak. Csáky Jánosné, a Kapcsolat Központ gazdasági vezetője elmondta: a Teleki utcai épület állaga már nem volt megfelelő bölcsődének, ráadásul a megújult bölcsődék elegendőek az igények kielégítésére, így a döntés célszerű és gazdaságos volt. A Teleki utcán 35 gyereket láttak el, míg a két bővítés során ennek kétszeresével nőtt az ellátható gyerekek száma. Az ingatlanokat – amelyeket két nem szavazattal kijelöltek értékesítésre – az új tulajdonos nem bonthatja majd le.

21:55 Kis Andrea képviselő elmondta: a Volán járatainak kialakításában gondolni kell arra, hogy a gyerekeket a munkakezdés előtt el tudják juttatni a bölcsődébe.

21:57 Két külterületi legelőre a szomszédos ingatlanok tulajdonosai jelentettek be vételi szándékot, amelyeket a közgyűlés kijelölt eladásra – két nem szavazattal. A város öt lakást biztosít a Belügyminisztérium részére itt dolgozó rendőrök részére.

21:59 Benkő Zsolt képviselő a külterületi utakról szóló beszámolójában elmondta: a 850 kilométernyi utat leaszfaltozni nem fogják tudni, viszont a földtulajdonosoknak is jelezni kell, ha a hozzájuk vezető utakat elszántják. Sokan nagy gépekkel teszik járhatatlanná az utakat – mutatott rá a képviselő, míg dr. Lázár János felvetette: a fölhasználókat kötelezni lehet-e arra, hogy járuljanak hozzá a külterületi földutak karban tartásához.

22:07 Ingyen telkek kijelöléséről döntött a testület: eddig 120 telket osztott ki a város, most a Béke telepen négy, Új-Kishomokon, a Szikes utcában 18 telek, Susánban, a Klauzál utcán hat telek alakítható ki, míg a Kertvárosban a Nyugdíjas lakópark mögött 26 építési telek alakítható ki. Az első három területen ingyenesen juthatnak ingatlanhoz a pályázók, a Kertvárosban a közművesítés felét állnia kell a pályázónak.

22:11 Az Éva utca 11. alatti ingatlan bérlője szeretné lakását megvásárolni, a testület két nem szavazattal támogatta a kérést, és elfogadtak három, ajándékként felajánlott ingatlanrészt.

Arnay

Megosztom! |