A felhívás kitér arra, hogy a Tisza és a Bodrog folyókon jelenleg üzemelő köteles kompok a vízi úton keresztben kifeszített kötelük miatt akadályozzák a hajózást. A felhívás alapvető célja a közlekedés biztonságának a javítása azáltal, hogy a kötélvezetés átalakításával a folyókon keresztben haladó kompok miatt a hosszirányú hajózás
akadályoztatását a minimumra mérsékeljék.
Egy 2002-es miniszteri rendelet rögzítette, hogy a 2002. április 7-ét megelőzően létesített köteles kompokat amennyiben a komp kötele a rendeletben meghatározott magasságnál alacsonyabban van átvezetve a vízi út felett át kell alakítani. Erre szolgál a mostani felhívás. A pályázaton azon önkormányzatok, illetve üzembentartók vehetnek részt, amelyek a két folyón üzemelő komppal közszolgáltatást látnak el.
A támogatás legfeljebb a beruházási érték 80 százaléka.
A pályázatot augusztus 31. délig kell beadni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium légi- és vízi közlekedési főosztályához. A pályázat elbírálásának határideje szeptember 20., a szerződéskötés pedig október 10. és 20. között lesz. Az átalakítást 2012. május 31-ig kell befejezni.

forrás:MTI