Lázár János levelében – amely kedden került az MTI birtokába – azt írta, hogy a Fidesz képviselőcsoportja szeptember 30-ig javaslatot tesz a jelenleg hatályos választójogi törvény megváltoztatására. “Lényegesnek gondolom, hogy megfelelő egyeztetések előzzék meg a törvényjavaslat parlamenti vitáját, ezért minden véleménycserét, megbeszélést támogatni fogok a kérdéssel kapcsolatban, amelynek elsődleges helyszíne az Országgyűlés erre a célra létrehozott albizottsága kell legyen” – közölte a frakcióvezető.
Tájékoztatása szerint a Fidesz az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot előkészítő albizottság elé fogja terjeszteni választójogi javaslatát – mintegy a parlamentnek tavaly benyújtott, az országgyűlési képviselők választásáról szóló előterjesztés kiegészítéseként. Lázár János egyúttal arra kéri a frakcióvezetőket, hogy ők is juttassák el pártjuk javaslatát az albizottsághoz “annak érdekében, hogy az munkája során minden elképzelést megvizsgálhasson, minden javaslatról véleményt alkothasson”.
Hozzáteszi, hogy “természetesen” a Fidesz által benyújtandó tervezet “a jelenlegihez hasonlóan – annak hiányosságait korrigálva – minden demokratikus garanciát tartalmazni fog annak érdekében, hogy a választáson induló jelöltek és pártok versenyében azonos feltételek mellett azonos lehetőségek álljanak rendelkezésre mindenki számára”. “Célunk a jelenlegi rendszerben meglévő és Önök által is több esetben hangoztatott aránytalanságok megszüntetése” – hangoztatta a frakcióvezető.
Lázár János levelét azzal zárja, hogy tájékoztat arról is: a Fidesz-frakció az őszi ülésszak során a parlament elé terjeszti a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló javaslatát, mert “a jövőben a pártok törvényi szabályozása egyértelműbb és átláthatóbb kell legyen”.
A Fideszben a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő, Áder János július 9-én közölte: egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége.
A választójogi reform a Fidesz-KDNP szeptember 7-én kezdődő évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén is téma lesz. Áder János az említett elnökségi ülés után azt mondta, hogy a külföldön élő magyar választópolgárok szavazásával kapcsolatos eljárási, módszertani javaslatokat augusztusra dolgozza ki. Az MTI akkori információi szerint az ezt és a szintén Áder János által előkészítendő igazságügyi reform pontos részleteit a Fidesz elnöksége augusztus végén, még a frakcióülés előtt megtárgyalja.
Az országgyűlési képviselők választásáról az MSZP és a Fidesz még tavaly tavasszal, az LMP pedig augusztus elején saját javaslatot nyújtott be.
forrás: MTI