Az önkormányzathoz rendszeresen érkeznek bejelentések a nem kívánatos rágcsálókkal kapcsolatban, de kiirtásuk képtelenség, csak gyérítésükre van lehetőség. A patkányok ugyanis nagyon szaporák, sőt még okosak is mondta Barczikay Gábor, a félegyházi polgármesteri hivatal városüzemeltetési és lakásgazdálkodási irodájának munkatársa. Megtudtuk, évente négy alkalommal végeztetnek patkányirtást a városban évek óta ugyanazzal a vállalkozóval, amelyet eddig minden évben pályázat útján választottak ki.

Minden bejelentés után kimegyünk a helyszínre, és ha valóban indokolt, akkor pótirtást rendelünk el. A szakemberek a patkánymérget biztonsági okokból csak a szennyvízcsatornákban helyezhetik el, pedig a rágcsálók gyakran pincékbe, elhagyott épületekbe, udvarokba ássák be magukat rendkívül éles karmaikkal. Mérget tartalmazó csapdákat azonban ilyen helyekre nem rakhatnak, hisz` nagyon veszélyes lehet, ha például gyerek kezébe kerül. Legutóbb a Batthyány és a Zrinyi utcában, valamint a Kalmár kápolna körül kellett pótirtást végeztetni. A Batthyány utcában sikerült a patkánylyukra is rábukkanni tudtuk meg Barczikai Gábortól. Hangsúlyozta, az önkormányzatnak csak közterületen kötelessége a patkányirtás, magánterületen a tulajdonosnak kell erről gondoskodni.

A szakember kiemelte, a patkányok irtása nem könnyű feladat, azok ugyanis nagyon okos állatok: folyamatosan figyelik környezetüket, az ott elhelyezett, ismeretlen táplálékkal, számukra szokatlan változással szemben igen bizalmatlanok. Az új, korábban nem látott táplálékot igen óvatosan kóstolják meg, és ha annak íze nem kedvező esetleg attól a patkánycsalád bármely tagja megbetegszik nem hajlandók elfogyasztani. Ez az úgynevezett `extra óvatos népség` könnyen túléli az irtást, mivel a kihelyezett mérgezett csalétket és csapdát gyakran elkerüli.

forrás:baon.hu