Bozó László műhelyébe már csak nézelődni is érdemes betérni, egymást érik a régi lámpák, darálók, órák, tükrök, kis házigépek gyűjtögeti és javítja őket. Mindent próbál ő és a testvére üzemképessé tenni. Van olyan lámpa, ami a Keresztes kocsma előtt világított a 30-as években Bálint Dávid saját gyártmánya. De a padláson is temérdek holmi van. Sőt napenergiával csökkenti a rezsit a napkollektor is saját gyártmány. Télen-nyáron üzemel. Azt mondja Bozó László: azért van a műhely, hogy abban ilyesmivel foglalkozzanak.

Sok mindent nincs is idő rendbe tenni. Nyugdíj előtt is foglalkozott vele, arról nem is beszélve, hogy annak idején, amilyen eszköz nem volt a munkához vagy túl drága volt, azt maguk elkészítették: kiskocsit, rotációs kapát, fűkaszát, ekét. A nyugdíjazása óta azért több ideje van rá, már több ezer órát foglalkozott például egy ló nélküli sétakocsi megalkotásával. Két-három éve dolgozik rajta. Már a Mindszenti Napokra el akart vele készülni, de akkor még nem volt az igazi. Motor hajtja ló helyett a járművet, az sem mai darab: Csonka János Gépgyárából való Budapestről `45 előttről. Ezt Szegváron látta meg egy portán, és onnan vette meg egy szivattyúval együtt. Ugyanis ez a motor azzal a szivattyúval anno még a kendergyárnál volt tűzoltószivattyú. Öt felnőtt, három gyerek fér rá a sétakocsira. Van rajta kormány, duda, sőt irányjelző tábla is, amit jobbra-balra kitartva jelzi az útirányt, a lámpája pedig viharlámpa. Az eredetije egy hintólámpa lenne, de azt már nem lehetett megjavítani.

Bozó András és László a fatelepen tárolt holmikat is újítgatja. Van itt aratógép 1912-ből, és üzemképes lesz nemsokára, ám azzal nagyon nagy munka lesz, sok alkatrésze van. De találunk ott marokrakót, ami után haladtak a kévekötők. Temérdek szecskavágó újult meg a kezük alatt, kisebb-nagyobb, különböző típusok. Olyan is, amit ketten kellett hajtani. Ezek a harmincas évekből valók, de aztán kimentek divatból. Felújítottak egy hatalmas lóhajtású darálót is, ez a `20-as évekből származhat. Sok része eredeti, de ki kellett egészíteni sajátgyártmányú alkatrészekkel. Volt olyan mindszenti, aki emlékezett rá, hogy gyerekkorában ezzel darált. Van egy magtisztítójuk is, amivel a vetőmagot nyerték ki. Nagyon ügyes szerkezet, ma sincs pontosabb, csak gyorsabb gép ennél. Ehhez a felújítgatáshoz persze érteni is kell, de hát nekik ez szakmájukba vág, emellett már gyerekkoruk óta ebben nőttek fel. Van olyan is, hogy felajánlják a régi gazdáik a tárgyakat, de nagy részét fel kell kutatni. Mikor a tanyákat bontották, sok minden oda lett. A lovas darálót is egy tanyahelyen találták a romoknál. Szeretnék ezeket a tárgyakat, eszközöket kiállítani is a Bozó testvérek.Juhász Éva

Megosztom!
|