Az aktuális helyzet és a továbbiak Mindszent életében a legjelentősebb és legnagyobb érdeklődére számot tartó beruházásnak nevezte a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését és a szennyvíztisztító megépítését. Beszámolt arról, hogy nagymértékű átszerveződés történt az EU-s pályázatok lebonyolításáért és a koordinációért felelős intézményrendszerben, illetve jelentős változások történtek az EU-s projekteket érintő jogszabályi környezetben is. Ám ennek ellenére biztosította a jelenlévőket, hogy a projekt kormányzati támogatása továbbra is töretlen, és az elmúlt időszakban a beruházás életében újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek: a második fordulós pályázati anyag elkészült, és augusztus 12-én benyújtották bírálatra. Kiemelte: jó eséllyel bízhatnak a pályázat sikerében. A beruházás teljes költsége több mint 4 milliárd 530 millió forint. A polgármester megköszönte azon mindszenti polgárok segítségét, akik megértették, hogy összefogással lehet nagy dolgokat létrehozni, és azokét, akik ebben a gazdasági helyzetben sokszor erőn felül teljesítették a befizetéseket. Gyermekeik, unokáik hálásak lesznek majd ennek a generációnak, hiszen ezzel a beruházással olyan életkörülményeket teremtenek, ahol tiszta és egészséges környezetben lehet élni hangsúlyozta. Majd hozzátette: a városvezetés a projekt megvalósítása során megtalálja majd annak a módját, hogy minden dolgozni bíró és akaró mindszenti polgár munkát kapjon a kivitelezés során. Minden mozzanatról tájékoztatják a lakosságot.
85 százalékos támogatottság, 543 millió önerő, 900 köbméter, 37 kilométer
Az előzményekről és a jövőbeni feladatokról Bak Andrea projektmenedzser szólt a sajtótájékoztatón. Mint mondta: jelenleg a településen a csatornázottság nagyon minimális, egyedül a központban épült ki a hálózat, amely 6,4 %-os csatornázottságot jelent. A meglévő szennyvíztisztító telep korszerűtlen, kapacitása nem megfelelő. Ott, ahol nem épült ki csatornahálózat, a keletkező szennyvizeket a házi szikkasztókban gyűjtik. De ezek elavultak, a vízzáróság sem megfelelő, így a szennyvíz a talajba szivárog és szennyezi a felszín alatt és felszíni vizeket. Ezért döntött úgy a város önkormányzata, hogy kiépíti a hálózatot, illetve korszerű szennyvíztisztítót létesít. A pályázatot benyújtva 85 százalékos uniós támogatást nyertek erre. 2008-ban nyújtották be az elsőfordulós anyagot, és még az évben a Fejlesztési Igazgatóság döntött a támogatásról. Az önkormányzat a Közreműködő Szervezettel 2009 júniusában az előkészítő szakasz megvalósítására támogatási szerződést kötött, erre 85 %-os, 95 milliós támogatást kaptak. Bak Andrea elmondta: a második fordulóban már magára a kivitelezésre lehet pályázni, hogy kiépüljön a 900 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító és a több mint 37 kilométer hosszú gravitációs gerinccsatorna 10 központi átemelővel. Ezáltal jönne létre a 100 százalékos csatornázottság.

A második fordulós pályázat beadásával meghatározásra került a bruttó összköltség is tette hozzá a projektmenedzser. Ez több mint 4 milliárd 530 millió forint. A tervezett költséghez 85 százalékos támogatottságot sikerült elérni, ez az elérhető legmagasabb. Így az önkormányzati saját forrás összege 15 százaléknyi, amelyet a lakossággal együtt kíván biztosítani az önkormányzat: ez több mint 543 millió forint.
A következő lépések
A második fordulóban sok feladatot kell ellátni: a közbeszerzési eljárások során kiválasztják a közreműködőket, így például a kivitelezőt. A kivitelezés során megépül a hálózat, mellyel párhuzamosan elkészül a szennyvíztisztító telep is. Projektzárás akkor lehet, ha a telep próbaüzeme is lezárul. Ez 12 plusz 6 hónapot vesz igénybe.

A sajtótájékoztatón jelen volt Novák Gyula tervező is, aki elmondta: nagyon régóta foglalkoznak a szennyvíztisztítás megoldásával Mindszenten. A tervek elkészítésekor a csatornahálózattal túlságosan nagy variációs lehetőség nem volt, hiszen a régi településrészen olyan szűkek az utcák, hogy más lehetőség nem volt, mint nyomócsöves szennyvízelvezetést tervezni. Az újabb, egységesebb területeken gravitációs már tudtak gravitációs rendszert tervezni. A szennyvíztelep vonatkozásában egyfajta technológiát terveztek. Az előírások is azt mondják, hogy csak egy elvárási rendszert kell megfogalmazni: a mennyiségre és a tisztított szennyvíz minőségére tekintettel. Ehhez hozzárendeltek egy technológiát, de a kivitelezők hozhatnak ettől eltérő, saját technológiát is. Novák Gyula hozzátette: minden ingatlan csatornázását megtervezték, a régi hálózatot és annak rekonstrukcióját is figyelembe vették. A régi átemelőket és a teljes rendszert tehát teljes körűen felújítják.
A befizetések már nem halaszthatóak tovább
A Víziközmű Társulat Intéző Bizottságának elnökét, Hevesi Istvánt a lakossági befizetésekről kérdeztük. Négy év előkészítő munkája után úgy gondolja, hogy beérett ez a gyümölcs, és arra kéri azokat a lakosokat is, akik úgy gondolták, akkor fizetnek be, ha látják például a pályázat befogadását, de mindig újabb-újabb lépésre vártak. A társulat minden mindszenti lakos után több mint 3 éve negyedévente fizet hozzájárulást a lakáskassza zrt. felé, hogy minden lakás után megmaradjon az állami támogatás, ami lakásonként 60 ezer forint. A lakossági önerő ugye több mint 543 millió forint, tehát ez már nem gyerekjáték fejtette ki. Rámutatott: a megalakuláskor a lakosok 83 százaléka szándéknyilatkozatot adott, hogy amennyiben elkészül a csatornázás, akkor 3 hónapon belül ráköt a hálózatra. Nehéz kigazdálkodni ezt az önrészt alakosoknak, de épp ezért nyitottak újabb és újabb lehetőségek, ezért van a havi törlesztés és az előtakarékosság. Ezek a fizetnivalók most már nem halaszthatók. Ha ezt megértjük, akkor egy nagyon áldozatos, nagyon kemény és sok lemondással járó időszak elé nézünk: ami a csatornázás mondta Hevesi István. Mindenkinek félre kell tenni, ha kivágják a tujáját, kedvenc meggyfáját, vagy valahová nem tud kocsival bemenni. 2015-ig ezt meg kell csinálni szögezte le. Megköszönte azon mindszentiek támogatását, akik inspirálták őket, amikor kezdtek fáradni. De azoknak is köszönetét fejezte ki, akik mint mondta akadályozták munkájukat feljelentéssel, aláírásgyűjtéssel vagy drasztikus lépésekkel. Hiszen bár maguk mindig tudták, hogy a lehető legjobban teszik a dolguk ezzel arra inspirálták őket, hogy még jobban végezzék a munkát zárta Hevesi István.
Mi fog történni a munkálatok indulásával?
Novák Gyula tervezőt arról kérdezte portálunk, hogy mire számíthat a gyakorlatban a lakosság, mi fog történni a munkálatok során. A közbeszerzés során nyertes kivitelező minden ingatlantulajdonost megkeres, megbeszélik, hogy hova kérik a bekötést, és ott készítik el. Minden csatornabekötés telekhatáron belül egyméterig készül el a beruházás során, ott egy aknával fejeződik be, és a belső rendszert mindenki magának készíti, készítteti el. Így olcsóbb lehet a tulajnak, illetve nincs a közös munkálatokhoz kötve, akár családi összefogással is elkészítheti. Fontos tudni, hogy a meglévő szikkasztóaknákat nem lehet a rendszerhez majd, hiszen ezzel a talajvízszintet süllyesztenék. Az utcákban egyébként a kivitelezés ütemesen történik majd, a kivitelező ütemtervét a testület hagyja jóvá. Egyeztetik, hogy melyik utca mikor kerül sor, hogyan biztosítják a mentő, a szemétszállító közlekedését.

Első kapavágás és utolsó simítás: Mikor lesz?Az első kapavágás és az utolsó simítás időpontjáról Novák Gyula tervező elmondta: ez egy mintegy másfél éves kivitelezési időszakot ölel fel. A második körös pályázat bírálata év végéig lezajlik a tervező szerint. Jövő tavaszra várja tapasztalatai alapján a támogatási szerződés megkötését a kivitelezésre. Ekkor indulhat a kivitelezési közbeszerzés, a mérnöki munkák közbeszerzése, a projektmenedzsment. Szerinte egy év múlva, 2012 nyarának második felében kezdődhet el a kivitelezés, majd 2013-ra, 2014 elejére fejeződhet be a próbaüzemmel együtt a munka.

Juhász Éva