Kecskeméti főtér, múlt vasárnap este. Mise után egy kilencven éves néni a barátnőjével sétált a Nagytemplom felől a városháza irányába, amikor a bal lábát hátulról, fékezés nélkül eltrafálta egy pedálos gokartot vezető kislány. A néni hanyatt esett.

A baleset következményeiről eltérő beszámolókat kaptunk. A néni fia szerint édesanyjának a vádlijából és az esést tompító kezeiből ömlött a vér. Rohammentő vitte a megyei kórházba, ahol este tíz óráig varrták a sebeit. A néni fia hozzátette, édesanyja a baleset helyszínén több mint fél liter vért veszített, sebeiből még másnap is szivárgott a vér. Az enyhe agyrázkódás miatt még hétfőn sem beszélt összefüggően.

A gokartok kölcsönzésével foglalkozó vállalkozó hasonlóan a sérülést okozó gyermek szüleihez felkereste az idős asszonyt, akivel az esetet követő második napon szintén a templomból hazafelé jövet, az utcán sétálva találkozott. A vállalkozó nem volt jelen a balesetnél, de örömmel állapította meg, hogy a néni elpattant, viszeres sérülésétől függetlenül jó egészségnek örvend, s elmondása szerint a kórházba is csak fia kérésére szállították. A lényeg szempontjából mindennek nincs jelentősége. Ezzel egyetért az idős nő fia is.

Édesanyám idős kora ellenére úgy szellemileg, mint fizikailag kitűnő állapotban van. A baleset természetesen nagyon megviselte, mégsem az a célunk, hogy bárkiről lehúzzuk most a vizes lepedőt. Sokkal inkább szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy felelőtlenség engedni egy zsúfolt téren cikázni a gokartokat és rollereket mondta a néni fia, aki azt is hozzátette, a balesetet okozó kislány édesapjával együtt meglátogatta őket, bocsánatot kértek, és nincs is harag közöttük azóta. A kislány azt mesélte, hirtelen nem találta a féket.

A szolgáltató cég tulajdonosa szintén sajnálkozva beszélt az esetről.
Hasonló gokartokat lehet bérelni szinte minden balatoni város zsúfolt sétálóutcáján mondta Kovácsné Hullai Katalin. A járművek minden szabványnak, előírásnak (CE, TÜV) megfelelnek. A bérbeadás során elmagyarázzuk hol a fék, és kipróbáltatjuk a bérlőkkel, hogy hogyan kell használni. A szabályzat és a felelősség kérdése jól látható helyen van tisztázva, azt a kölcsönzési díj megfizetésével tudomásul veszi a felhasználó mondta a vállalkozó. Hozzátette: a baleset óta szigorítottak néhány gyakorlatukon.
Hétfőn és kedden nem települtünk ki, kivizsgáltuk a baleset körülményeit. Beszéltünk továbbá a nénivel és családjával, és örömmel konstatáltuk, hogy a néni már 2 nap után korát meghazudtoló vehemenciával éli dolgos hétköznapjait. Ezek után arra a döntésre jutottunk, hogy még szigorúbb szabályok szerint folytatjuk a szolgáltatást mondta a cégtulajdonos. Így szerdától személyigazolvány felmutatásával lehet csak gokartot bérelni és aláírással kell igazolni a feltételek elfogadását.

A szigorítással egyetért a főtér hasznosítását végző Fesztiváliroda ügyvezető igazgatója is. Csabai Lili először gyermeknapon engedélyezte a gokartok kitelepülését. Mint mondja, a szolgáltatás igen nagy sikert aratott. Én magam is sajnálom, ami a nénivel történt. Az eset és a főtéri gokartozás elmúlt két hónapja sok tanulsággal szolgált a jövőre nézve kezdte a Fesztiváliroda igazgatója. Csabai Lili elmondta, a 22-én kezdődő Hírös Hét Fesztivál ideje alatt már csak szigorú korlátozással, konvojban mehetnek a gokartosok, illetve a szolgáltató addig is beállít olyan járműveket, amivel a szülők követni tudják gyermekeiket. Az elektromos roller és gyermekmotor bérbeadójával is egyeztettek, ő jelentősen csökkentette a járművei maximális sebességét és kötelezővé tette bukósisak használatát.

Egyrészről nagyon kedvező a két szolgáltatás fogadtatása, rendkívül népszerűek mondta Csabai Lili. Másrésztől mára világos, hogy ekkora érdeklődés mellett így nem működhet a jövőben a főtéri gokartozás és motorozás. A vasárnapi eset után azt gondolom, jövőre jóval szigorúbb feltételekkel engedélyeznénk csak a szolgáltató kitelepülését a tér egy elkülönített részén.

Forrás: baon