A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több családi gazdaság esetében határozatot bocsátott és bocsát ki illeték és szankció kiszabása mellett, ha a családi gazdaság valamely tagja 5 éven belül megvett földjét a jogszabályok szerint bevitte a családi gazdaságba tudatta az Objektív Hírügynökséggel közleményében a Magyar Agrárkamara.
Poprády Géza kamarai biztos – a területi kamarák és gazdálkodók visszajelzése alapján – levélben kért intézkedést Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkártól a kialakult helyzet megoldására.

A családi gazdaság tagjai ugyanis jogszerűen a használatukban, tulajdonukban lévő földterületeket szerződésben beviszik a családi gazdaságba, s azt a családi gazdálkodó – mint a gazdálkodó család teljes foglalkoztatottja – és a többi családtag közreműködésével hasznosítják, azon gazdálkodnak. Az illetékekről szóló törvény szerint az illetékmentesség termőföldvásárlása esetén azonban csak akkor áll fenn, ha a gazdálkodó `legalább 5 évig nem idegeníti el, azon vagyonértékű jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja.` A NAV szerint e passzust sértik a családi gazdaságba földet bevivő családi gazdaság tagjai, mikor a családi gazdálkodó számára a vételtől számított 5 éven belül használatba adják a földjüket, s ezért a NAV határozataiban kötelezi a családi gazdaságba földet bevivő családtagokat a fentiekben leírt mértékű illeték utólagos megfizetésére.

A Magyar Agrárkamara már a korábbi években is jelezte a minisztérium felé a családi gazdaságokkal kapcsolatos földhasználati és egyéb támogatásokhoz kötődő problémákat.

A Magyar Agrárkamara véleménye szerint az Illetéktörvényt, valamint a 326/2001. (XII.30.) Korm. rendelet hatályos szövegét szükséges lenne módosítani, s ezt kérte levélben a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárától.

A Magyar Agrárkamara a családi gazdaságok érdekében javasolja a szükséges jogszabály módosítást, így az illetéktörvényben rögzített `illetékmentesség termőföldvásárlása esetén` akkor is álljon fenn, ha a jogszabályok szerint családi gazdaságba kerül a családtag földje, azaz családi gazdasági földhasználat valósul meg a családi gazdálkodó számára történő használatba adással, hiszen azt együttesen hasznosítják, azon közösen gazdálkodnak.

A fentiek szerint a Magyar Agrárkamara a szükséges jogszabályi módosítás mellett azt kéri, hogy az illetékes eljáró hivataloknál a vidékfejlesztési tárca járjon közbe az eljárások felfüggesztése érdekében.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség