Az OKF tájékoztatása szerint a tűzoltóságok idén január 1. és május 15. között országosan 1691 átfogó tűzvédelmi ellenőrzést végeztek zenés szórakozóhelyen, amit utóellenőrzések is követtek. További 241 ellenőrzést végeztek július 31-ig, ezek a vendéglátók többnyire a korábbi vizsgálati időszakban szezonális vagy gazdasági okok miatt zárva tartottak.
A katasztrófavédelem közölte: a tapasztalt hiányosságok miatt az esetek több mint 60 százalékában kellett intézkedniük a tűzoltóknak. Ismertették: 567 esetben adtak ki hatósági felhívást, 296 esetben hatósági kötelezéssel éltek, 100 esetben tűzvédelmi bírságot, 126 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.
Mint írták, további 85 esetben szabálysértési feljelentést kezdeményeztek a szabálysértési hatóságnál, jegyzőnél. A kiürítési feltételek elégtelensége, illetve a tűzvédelmi előírások hiánya miatt 25 szórakozóhelyet bezárattak áll a közleményben.
A tájékoztatóból kiderül, hogy a leggyakoribb szabálytalanságok között továbbra is a kiürítési feltételek jogszabályban előírt biztosításának hiánya szerepel. A vészkijáratként figyelembe vett ajtókat vagy lezárták, vagy eltorlaszolták. A kiürítési útvonalakon a hő- és füstelvezetés hiányzott, vagy éghető burkolatot helyeztek el. Ezeken túl a kötelező, időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatokat és a tűzvédelmi oktatásokat számos esetben nem végezték el írta az OKF.
A főigazgatóság azt is jelezte: a bezáratások száma május 15. és július 31. közötti időszakban csökkent. Hozzátették: ez azt jelzi, hogy az ellenőrzés-sorozat pozitív hatással volt a tűzvédelem helyzetére. “Az üzemeltetők egyre inkább jogkövető magatartást tanúsítanak, és törekednek a rendezvények biztonságos lebonyolítására` fogalmaz a közlemény.forrás: MTI