Az Agrár-innovációs központtal egy régi iskolaépületet is megmentenek, de a térség mezőgazdaságának is kitörési pontot jelent a határon átnyúló Román-Magyar projekten keresztül. Kisteleki Agrárinformációs Központot az úgynevezett Rákóczi iskola épületéből alakítják ki. A bontások már elkezdődtek, a helyszínen járva a projekt pénzügyi vezetője, Hellné Vass Rozália elmondta: július 25-én kezdődtek a munkálatok, de a jövő év közepére átadják a sokfunkciós épületet.

A földszinti recepció mellett lesz egy konferencia terem, és irodák, a felső szinten pedig lesz egy bemutatóterem, mellette egy információs irodával és egy főként mezőgazdasági profilú szakkönyvtárral. Teljes körűen akadálymentes lesz a központ, így egy lifttel is bővül az épület. A pályázat magyarországi szereplőkre eső része 300752 euró, ami hozzávetőleg 81 millió forint, ez nem csak a kisteleki építkezést, hanem a berendezést is magában foglalja.

Sándor Attila, a projekt szakmai vezetője kifejtette: egyes elképzelések szerint az épülő ipari park menedzsmentjének is helyet adhat majd az épület, de fő funkciója szerint a környező mezőgazdasági termelőknek szolgáltat majd napi szintű friss információkkal, amelyek megkönnyítik a munkájukat, hozzásegítik a versenyképességhez. Helyet kap majd export-import tanácsadás, együttműködési lehetőség határon túli termelőkkel, szakmai szervezetekkel.

A szakmai vezető hozzátette: elég széleskörű lesz az elérhető szolgáltatások köre az energetikától a mezőgazdasági termelésig. Energetika terén például tanácsokat tudnak majd adni személyre szabottan, hogy milyen beruházásokat lenne célszerű elvégezni akár magánszemélyként, akár vállalkozásában, legyen az mezőgazdaság, akár ipar.

Most van folyamatban egy mezőgazdasági védjegy elfogadtatása és bejegyzése számolt be Sándor Attila. Ez arra lesz jó, hogy aki teljesíti az előírt ajánlásokat, az használhatja ezt a védjegyet, így a piacra jutás könnyebb lesz számára a termékeivel.

Molnár Attila