Az oroszok ismét taroltak

A hódmezővásárhelyi uszonyos és búvárúszó világbajnokság zárónapján a leghosszabb távokat rendezték nyílt vízen, a szegedi Maty-éren.
A 20 kilométer igazi gyilkos táv, hiszen a versenyzőknek több mint 20 kört kellett úsznia a kijelölt pályán. Többen feladták a küzdelmet, mivel leginkább saját magukat vagy éppen az uszonyuk szorítását nem tudták legyőzni. A férfiaknál végül német diadal született, Christoph Oefner nyert, a nőknél Marina Voronina, aki ezzel ötre növelte a nyílt vízen szerzett orosz aranyak számát.

Eredmények:
20km férfi uszonyos úszás:
1. Christoph Oefner (GER) 3:05:57.33 óra
2. Simone Mallegni (ITA) 3:07:10.03
3. Christian Hoera (GER) 3:08:09.72
20km női uszonyos úszás:
1. Marina Voronina (RUS) 3:17:40.38 óra
2. Sofya Eremtcova (RUS) 3:19:52.68
3. Tetiana Kransogor (UKR) 3:20:33.44

Tökéletes rendezés
A húsz kilométeres számok eredményhirdetései után ott tartották a záróünnepséget is szombat délután. Ezt megelőzően azonban mindkét számban orosz versenyző nyakába került az aranyérem. Dr. Nyíri Iván, a rendező Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, a világszövetség alelnöke beszédében rámutatott: fél évig tartottak a szervezési feladatok, és most hogy véget ért a VB, már kimondhatja, hogy sikeresek voltak. A sportvezető kiemelte: a versenyzők nem csak a medencében és a nyílt vízen, hanem a pályákon kívül Hódmezővásárhelyen is megállták a helyüket. Megmutatták, hogy hogyan viselkedik, hogyan pihen és hogyan szórakozik egy igazi sportember.

Achille Ferrero, a Búvár Világszövetség elnöke köszönetet mondott a bíráknak, a rendezőknek, a sportolóknak és az önkénteseknek a csodálatos szervezésért. Mint mondta sikerült egy nagyon jó világversenyt szervezni, amelynek különleges hangulatát mindenki magával viheti. Soha nem volt még ilyen sikeres esemény a VB-k történetében. A vásárhelyi medence nagyon gyors, ennek köszönhető a 17 világrekord is – tette hozzá.

Dr. Nyíri Iván a bajnokság eddigi eseményeit értékelve korábban elmondta: a szervezés tökéletesen sikerült, egyetlen hibával sem találkoztak, kiemelte: a vásárhelyi uszoda kiváló, így érdemes lenne a jövőben akár egy vízihoki világversenyt is a városban szervezni.

Kiváló magyar eredmények

A rajthoz álló 309 versenyzőből 24-en alkották a magyar válogatottat, mely a világ élvonalába tartozik. A szakemberek több sportolótól is kiugró, remek eredményt vártak, amely nem is maradt el, hiszen Senánszki Petra és Kanyó Dénes is világrekorddal lett világbajnok, de emellett egy ezüst és négy bronz is a zsebbe került. A magyarok a sikeres szereplésnek köszönhetően a negyedik helyet szerezték meg az éremtáblázaton.Martonosi János