Csivitelnek a fecskék a terasztető gerendái alatt, a járdaszegély virágain méhek döngnek, idilli a hangulat, egyedül Móni, a szürke kanca türelmetlenkedik. Kidugja a fejét és mérgesen megrángatja a karámkaput. Itt lenne az ideje az etetésnek, de a gazda egyelőre nem vele, hanem holmi idegenekkel foglalkozik. Valastyánék tanyáján járunk, félúton Békéscsaba és Gyula között.

A fürdővárosból ide fehérlik egy templomtorony, ennyi csak, ami a városi életre emlékeztet. Valastyán Pál és felesége mindketten a közszférában dolgoznak, négy éve és egy hónapja döntöttek úgy, tanyára költöznek.

— Amikor a gyerekeink már kirepültek, akkor döntöttük el, hogy tanyára megyünk a városi házból. Keresni kezdtük a megfelelő épületet, ez a tanya volt az utolsó, amit megnéztünk — emlékszik vissza a kezdetekre Valastyán Pál.

A házaspárnak fontos volt, hogy a tanya jól megközelíthető, ugyanakkor csendes is legyen. A Fényestől nem messze találtható maximálisan megfelelt az igényeiknek. — Egyből megfogott bennünket az épület varázsa, bár leromlott állapotban volt, azonnal megláttuk benne azt, amit a kezdetektől elképzeltünk magunknak — mondja Valastyánné Marika.

S, hogy miről kellett lemondaniuk a kiköltözéssel? Állítják, semmiről. Hidegvíz, melegvíz, villany van a tanyán, autó, bicikli, járható út, a közelben vasúti megálló segíti a közlekedést. Az internet természetes, a tanyának saját honlapja is van, www.pavatanya.hu címen. A névválasztás nem véletlen, a tyúkok és a pulykák mellett pávákat is tartanak, igaz, most csak egy van a portán, mivel a közelmúltban rókák garázdálkodtak a baromfiudvarban.

Ráadásul a tanyára költözéssel egy csomó költségtől is megszabadultak. — Óriási előny, hogy azt eszük, amit mi magunk megtermelünk — emelik ki a tanyasi léttel járó háztáji gazdálkodás előnyeit. Az életük csak annyiban változott, hogy az állatok miatt a hosszabb utazgatásokról le kellett mondaniuk, de ezt se bánják, hiszen, ahogy Marika fogalmaz, minden kötöttségtől, stressztől megszabadul, ahogy belép a kapun.

A házaspár már a kezdetektől úgy alakította ki a tanyát, hogy az alkalmas legyen tanyasi vendéglátásra. Már a második évtől fogadtak vendégeket, van, aki azóta is visszajár a csendért és a kakaskukorékolásért. Ezt a jövőben is folytatni szeretnék, akár pályázati támogatást is igénybe vennének.

Erre szeptembertől induló tanyaprogram kínálhat lehetőséget. A program célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása, ezen belül is a rossz állapotú utak felújítása, az ehhez szükséges gépek beszerzése, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, állatállomány kialakítása, bővítése, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása, vetőmag és gyümölcsfa beszerzése, a tanyák energia- és ivóvízellátásának javítása, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése számíthat támogatásra.

— Aki tudatosan, felkészülten vág bele a tanyasi gazdálkodásba, az számíthat csak sikerre — vélekedik Balogh Lajos, a megyei kisgazda és polgári egyesület alelnöke, aki szerint az elmúlt években sokan elfelejtették: a gazdálkodás szakértelmet és sokszor áldozatot is kíván. Forrás: beol