Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, az orvosi kamara megyei alelnöke elmondta: a közlekedőképességet érintő, a köznyelvben hétpontos igazolásnak nevezett papír megszűnt. Az érvényességi idő lejárta után minden esetben orvosi bizottság elé kell állni a rokkantkártyáért.

A feltételek is szigorodtak, az kaphat ilyen parkolókártyát, aki súlyos fogyatékossági támogatásban részesül, emelt összegű családi pótlékra jogosító fogyatékosságban szenved vagy vaksági segélyt kap.

Dr. Sonkoly Iván kiemelte, a háziorvos beutalót adhat, amit az államkincstár továbbit az orvosi bizottsághoz, mely megállapítja, fennáll-e a súlyos fogyatékosság. Ennek a kritériumai szigorúak, a mozgáskorlátozottak közül is csak a legsúlyosabb állapotúakra vonatkozik.

A szigorítás a rokkantkártyákkal való visszaélések miatt történt. A mozgáskorlátozottak szerint a változtatás önmagában nem elég, a visszaélések 80 százaléka abból fakad, hogy a szabályosan kiállított kártyával egy hozzátartozó parkol jogtalanul. Emellett a keményebb büntetéseknek lenne visszatartó ereje. Információink szerint az esetek többségében egy év próbára bocsátásra ítélik a kedvezményt biztosító igazolványokkal visszaélőket.

A nyári békéscsabai ellenőrzések során jogosulatlan használattal, a nyilvántartásban nem szereplő kártyaszámmal találkoztak a rendőrök és a közterület-felügyelők. Azt figyelték, hogy a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeken valóban az ő járműveik vagy az őket szállító autósok parkolnak-e. Nézték azt is, hogy a fizetőövezetben mozgáskorlátozottaknak kiállított kártyával díjmentesen parkoló sofőrök valóban jogosultak-e a kedvezmény idénybevételére.

Gyulán is többször tartottak a közelmúltban parkolókártyás ellenőrzést. Egy hölgy a nagymamája rokkantkártyáját tette az általa használt kocsi szélvédője mögé. A rendőrök és a közterület-felügyelők látták, amint a nő megáll, kiszáll az autóból, majd jegyváltás nélkül otthagyja a járművet. Körülbelül 20 perc elteltével ment vissza a parkolóba. Ekkor igazoltatták és kiderült, hogy a nagymama, akinek a kártyájával ingyen parkolt, nincs vele, kórházban van. Forrás: MR1