Ismét magyar versenyző hozta el az aranyérmet a gyors- és gépíró világbajnokságon gyorsírás kategóriában. Ferencz Zsuzsa, a világ legjobb gyorsírója, a budakalászi önkormányzatnál ügyintéző és jegyzőkönyvvezető, de a versenyekre külön `edzéstervvel` készül. A munka már a versenyt megelőző hónapokban megkezdődik, de közvetlenül előtte már reggel és este is hallgat és ír.

Ráadásul az élőszó követése nem is elég, a versenyen ugyanis fokozódó tempójú diktátum hallható, aminek a vége már egy erős hadarás. A gyorsírást egyébként szótagszámban mérik, és a szakember szerint a különböző nyelvek miatt bizony a feltételek nem mindig egyenlőek.

A világbajnok azt mondja, úgy nyert, hogy nem is adott ki magából mindent, de így sem volt szoros a verseny, itthonról megharcolni a kijutásért szerinte sokkal `véresebb`, komolyabb küzdelem volt, mint a világbajnokságot megnyerni. Ferencz Zsuzsa szerint egyébként a magyar gyorsírók sikerének titka a Radnai Béla-féle egységes magyar gyorsírási rendszer, amely már több mint százéves ugyan, mégis megállja a helyét. Forrás: MR1