Újabb fekete nap a devizahiteleseknek. Bár az euróval és a dollárral szemben tartotta magát a forint, a svájci frankkal nem bírt. Délután volt olyan időszak, amikor az alpesi devizáért 239 forintot kellett fizetni. A korábbi csúcsot július 18-án jegyezték, 238 forintos árfolyamon. A gyengülés okát azonban nem itthon kell keresni. Az amerikai GDP második negyedéves, vártnál kisebb, 1,7 helyetti 1,3 százalékos növekedése, és a fogyasztási adatok szintén a vártnál kisebb bővülése mellett nem használt az sem, hogy továbbra sincs megegyezés az amerikai államadósság kezeléséről.

Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője szerint most a színfalak mögötti tárgyalások a legfontosabbak a befektetői hangulat szempontjából. Az elemző arra is felhívja azonban a figyelmet, hogy nem csak az Egyesül Államok adósságlimitjével kapcsolatos patthelyzet befolyásolja jelentősen a piacokat, hanem például az eurózóna adósságválságának a tovább mélyülése is.

Ennek jele, hogy a Moody’s figyelőlistára tette Spanyolországot, ami egy későbbi leminősítést valószínűsíthet, és nőtt az olasz államadósság finanszírozásának költsége is. `Mind az amerikai, mind az európai fejlemények táplálják a svájci frank erejét. Lényegében a japán jen és a svájci frank most a két legfontosabb menekülő célpont`, mondta Weinhardt Attila. Ez pedig a Portfolio.hu elemzője szerint azt jelenti, hogy nem ez volt az utolsó történelmi csúcs a svájci frank esetében. Ha azonban Amerikában sikerülne megállapodni, az mindenképp fellélegzést hozhat a devizapiacon.Forrás: MR1