A földrengés és atomkatasztrófa helyszínéről érkezett diákokat a városháza dísztermében fogadta dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, aki kijelentette: osztozunk a vendégek gyászában, és a meghívás célja az volt, hogy a fiatalok itt egy korszakot lezárva, feltöltődve tudjanak az újrakezdésnek állni.

A várost bemutatva a polgármester kijelentette: Vásárhely iskolaváros, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy a fiataloknak olyan ajánlatot tegyen, munkalehetőséget adjon, hogy azok itt tudják elképzelni jövőjüket. A látogatást az állami szervek is segítették

Kevés szó esik még arról Magyarországon, ez pedig az atomenergia sorsa, az, hogyan zsákmányolja ki az ember a környezetét, és hogyan akar minél több energiát nyerni a saját életszínvonalának fenntartása érdekében fogalmazta meg a tragédia fényében aktuálissá vált kérdést dr. Lázár János polgármester, rámutatva: a XIX. Század civil társadalmának szembesülnie kell azzal, hogy ez egyes esetekben katasztrófákhoz vezethet.

Minél több energiát akarunk a világból, annál nagyobb kísértésnek tesszük ki magunkat, s nem véletlen, hogy ez Európa több országában, így hazánkban is egyre több vitára ad okot. Dr. Lázár János elmondta: a program létrejöttében segített a fukushimai tartomány, az a megye, ahol a tragédia történt. A diákok önkéntesen pályázhattak a Vásárhely kínálta lehetőségre, leírták, hogy mi történt velük és mit várnak a magyarországi látogatástól. Olyan gyerekekről van szó, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat a sugárszennyezés miatt, nem tudnak iskolába járni, és az egyik fiú a repülőtéren mesélte el, hogy meghaltak a nagyszülei, és azért jött, hogy erőt merítsen. Ilyen problémákkal szembesülve az ember saját bajait képes relativizálni jelentette ki dr. Lázár János, hozzátéve: Japán egy jó nemzeti példa arra, hogy hogyan lehet újrakezdeni egy ország történetének új fejezetében, s megállapította: a gyermekeken látszik, hogy nyitottak, érdeklődők, és képesek lesznek talpra állni.

A látogatást a vásárhelyi önkormányzat finanszírozza, szándékosan nem kért fel a város szponzorokat e célra, hiszen ez egy kényes téma, viszont az állami szervek, intézmények, a múzeumok és a Malév ebben a város segítségére volt tette hozzá dr. Lázár János. A csoport vezetője húgát vesztette el a tragédiában Konno Yoji, a csoport felnőtt vezetője a helyi polgármesteri hivatalban dolgozik, és a földrengéskor épp egy megbeszélést tartottak. Azt hitték, hogy a föld beszakad alattuk. Mindenki gyorsan kimenekült a folyosóra, többen azt kiáltották, hogy jön a cunami. Konno Yoji még emlékezett arra, amikor gyermekkorában egy chilei földrengés hatására szökőár csapott fel az ország partjainál. Most szerencséjére a polgármesteri hivatal távolabb van az óceántól, és magasabban is fekszik, így élhette túl Yoji úr a katasztrófát. Viszont látta azt a hatalmas vízoszlopot, amely a cementgyár környékén csapott be, és végzett hatalmas rombolást. A földrengést megelőző napokban érkezett a településre Konno Yoji húga, hogy beteg anyósát ápolja. Ő a katasztrófa áldozata lett. Konno Yoji kijelentette: azért is jöttek el, hogy minél többeknek elmondhassák, milyen veszélyt rejt a földrengés, a szökőár, és hogy történeteiket minél többen minél többször hallják, hogy ezt soha ne felejtsék el az emberek.

A csoport vezetője úgy látja, hogy a gyerekek a felnőtteket megszégyenítő módon fel tudták dolgozni a velük megesett tragédiát, a legtöbb fiatalon az látszik, hogy visszakapták korábbi életvidámságukat, azonban ez nem jelenti azt, hogy a lelkük mélyén nem sérültek. Ezért az iskolákban pszichológusok segítik azt, hogy a fiatalok fel tudják dolgozni a tragédia történéseit. A világ minden részéről érkeztek segélycsomagok Fukushimába, és Hódmezővásárhely segítségét szívből köszönte Konno Yoji, aki elmondta: a japán történelem során az ország már többször kellett, hogy a nulláról álljon fel, és most is ez fog történni. Az óceán partján fekvő halászfalvak lakossága már azon dolgozik, hogy a halászhajókat rendbe hozzák, újakat építsenek, hogy mihamarabb ismét a nyílt vízre mehessenek halászni.

A fiatalok így menekültek meg a tragédia elől Kondo Yusuke, a fukushimai fiatalember tanár szeretne lenni. A tragédia napján családjának háza összedőlt a földrengésben. Szerencsére időben meglátták a közeledő szökőárt, azonnal autóba ültek, és a hegyek felé menekültek. Egy idő után már az autó sem tudott tovább menni, így gyalog futottak tovább ez mentette meg az életét. Arakuma Megumit, a csinos diáklányt épp a lakásokhoz közeli bevásárló centrumban érte a földindulás. A földrendgést követően a szökőár is megérkezett, amely elmosta az üzletet. Életét annak köszönheti, hogy a boltban lévő felnőttek kézen fogták a gyerekeket, és együtt futottak a közeledő katasztrófa elől. A japán diákok a köszöntést követően a városháza tornyából szemlélték meg a város panorámáját, majd a délután a város kulturális életével való ismerkedéssel telt az Emlékponttól a Tájházig.

Arnay