Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta: összességében mintegy 53 ezren kerültek be államilag támogatott képzésekre, és majdnem ugyanennyien tanulhatnak majd költségtérítéses formában. Kiemelte: a műszaki és a természettudományos képzésre nagyjából ugyanannyi hallgatót vettek fel, mint az előző évben.
Az oktatási államtitkár megjegyezte: ezt nem örömmel nyugtázzák, de több diákot nem lehetett felvenni ezekre a szakokra, mert ezen tudományágak iránt még mindig elég alacsony a középiskolások érdeklődése. Ennek növelése érdekében a kereszténydemokrata politikus további erőfeszítéseket helyezett kilátásba.
Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár azt mondta, hogy az idén a műszaki területre már valamivel többen jelentkeztek, mint ahányat fel lehetett venni, de ez a természettudományos területről még nem mondható el.
Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke hozzátette: az összes jelentkező mintegy kétharmadát felvették és egyharmadát nem, ez megfelel az elmúlt évek arányainak. Kifejtette: a felvettek összlétszámában mintegy ötszáz fős csökkenés mutatkozik, ez a felsőfokú szakképzés miatt van, de alap- és osztatlan képzésre körülbelül ugyanannyian kerültek be, mint az előző évben.
Az alapképzéseket nézve a diákok 75 százaléka államilag támogatott, 25 százaléka költségtérítéses formában tanulhat, míg a mesterképzésben 84 százalék az állami és 16 százalék a költségtérítéses képzésben tanulók aránya.
A mesterképzésekre meghirdetett 19.600 helyet nem töltötték fel, ide az összesítés szerint 15.821-en kerültek be a mostani eljárás során, s a keresztféléves létszámot beszámítva mintegy 2 ezer hely maradt üresen. Ennek az az oka, hogy vannak olyan képzések, amelyekre nem volt akkora érdeklődés, mint a betölthető létszám – jegyezte meg Princzinger Péter.
Az átlagos felvételiző átlagteljesítménye 352 pontról 354 pontra nőtt az idei évben – jelezte az OH elnöke, aki a ponthatárokat áttekintve elmondta, hogy az államilag finanszírozott képzésben átlagosan a pontoknak több mint a fele 300 és 400 között van, a költségtérítéses képzésben ugyanakkor annak 50 százaléka 200 és 300 pont közötti.
Az első helyen alap- vagy osztatlan képzésre bekerült fiatalok negyede 400 és 480 pont közötti teljesítményt ért el, a fele 300 és 400 pont közötti eredményt produkált, míg mintegy negyede 300 pontnál kevesebbet kapott. Az alap- és egységes, valamint osztatlan képzésre, nappali munkarendre, államilag támogatott formára jelentkezők 31,77 százaléka első helyen bekerült, míg 47 százalék valamelyik bejelölt helyre bejutott.
Ugyanakkor a hivatal vezetője megjegyezte: az egyes szakok ponthatárainak alakulása önmagában nem mond el semmit az adott intézményről, szakról, azzal együtt kell nézni, hogy hányan jelentkeztek és végül hányan kerültek be.
A legnépszerűbb intézmény a felvettek számát tekintve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, negyedik lett a Műegyetem, az ötödik a Budapesti Corvinus Egyetem, az utóbbi helyen volt a három legmagasabb pontszám állami képzésben az idén.
A képzési területeket az elsőhelyes jelentkezés alapján áttekintve jelentős volt az érdeklődés a gazdaságtudományok iránt, míg a jogi és az igazgatási képzési területen 3-3,5-szeres volt a túljelentkezés.
Princzinger Péter jelezte: a felvételi adatok részletes elemzése még további időt vesz igénybe.
Akik most nem kerültek be egyetlen, általuk megjelölt helyre sem, illetve nem vettek részt az eljárásban, azok a pótfelvételin próbálkozhatnak; erre a jelentkezési határidő augusztus 9. A jelentkezési lehetőségeket jövő hétfőn teszik közzé. Az OH elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy várhatóan mintegy 2600 helyen lesznek felvételi lehetőségek, ezek azonban már mind költségtérítéses képzések lesznek.
Jelentkezést az e-felvételi keretében és hagyományos úton is be lehet majd adni, de már csak egy helyre lehet jelentkezni. A ponthatárokat augusztus 29-én állapítják meg.Forrás: MTI