Az államtitkár közölte: a pályázat az önkormányzatok és a magángazdaságok összefogásáról, a kertkultúra erősítéséről szól. Az idén a tavalyi összegnek több mint a duplája, vagyis 300 millió forint fordítható eszközök beszerzésére, és csaknem 1,1 milliárd forint közmunkásoknak három hónapban, napi hat órában történő foglalkoztatására.
Balog Zoltán tájékoztatása szerint az önkormányzatok önrész nélküli előfinanszírozással nyújtanak segítséget vetőmag, permetezőszer, üzemanyag beszerzéséhez, de akár a szántáshoz, betakarításhoz is. Hozzátette, hogy ahol roma munkásokat vonnak be a programba, ott a pályázat elbírálásánál pluszpontokat lehet szerezni.
Újdonság a programban, hogy cigány kisebbségi önkormányzatok is benyújthatnak pályázatokat, amennyiben együttműködnek a települési önkormányzatokkal.
A program célja az, hogy ezen gazdaságok úgy megerősödjenek, hogy a későbbiekben önfenntartóvá válva a családok saját magukat lássák el zöldséggel, gyümölccsel, hússal; helyben megoldódjék az önkormányzatok közétkeztetése, és ha marad a terményből, termékből, azt piacon értékesítsék – mondta el az államtitkár.
Balog Zoltán reményét fejezte ki, hogy a szociális földprogram után szociális szövetkezetek is alakulhatnak. Ezek célja, hogy összeálljon egy termelési, feldolgozási, értékesítési lánc. Erre már most is vannak példák – tette hozzá az államtitkár.Forrás: MTI