A francia sajtó ma reggel Angela Merkel nyilatkozatát idézte. Ennek lényege, hogy senki ne várjon csodát az eurózóna tagállamainak holnapi csúcstalálkozójától, vagyis nem születik meg a konkrét döntés a Görögországnak nyújtandó újabb mentőhitelről.

Francios Baroin francia pénzügyminiszter ennek ellenére optimista. Nagyon fontos találkozó lesz a holnapi, és az alapos előkészítés érdekében tárgyal ma Berlinben Sarkozy elnök mondta. Szerinte az euróövezet vezetőinek erős és egységet tükröző üzenetet kell megfogalmazniuk, hogy minden körülmények között megőrzik az euró stabilitását, és meg kell állapodni arról is, milyen formában vonják be a magántőkét és milyen feltételekkel nyújtanak segítséget a görög gazdaságnak.

A színfalak mögül kiszivárgó hírek szerint szó lehet egy összeurópai bankadóról, amelyből három év alatt körülbelül harmincmilliárd euró folyna be. Ez lenne a magánszektor hozzájárulása a 115 milliárdos, három év futamidőre tervezett hitelhez. Felvetődött az is, hogy a jelenlegi stabilitási pénzügyi alap garanciát nyújtana a görög állampapírokra, így azok hozama nem szökne az égbe.

Minderről holnapig még kemény viták lesznek, például Sarkozy és Merkel között Berlinben. A francia költségvetési miniszter szerint viszont a csúcs kezdetére a leglényegesebb elvi kérdésekben kialakulhat a kompromisszum.Forrás: MR1