Kecskemét volt pénteken az Egy Csepp Figyelem Alapítvány országos szűrőkörútjának tizedik állomása. Az Egy Csepp Tesztet (ECSET) évek óta megszervezik, a szűrések eredményeit összevetve pedig kihirdetik, az ország melyik városa a legegészségesebb. Tavaly Szegedé lett a trófea.

Kecskemét főtérenreggeltől késő délutánig voltak jelentkezők a szűrésekre. A helyszínen diabétesz rendeléseken dolgozó nővérek mértek vércukor- és koleszterin szintet, továbbá vérnyomást, testzsír százalékot, testtömeget, testmagasságot és haskörfogatot.

A rizikófelmérés alapján szakembereink azt is kiszámolják, kinek mennyire kell tartania a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint kialakulásától jelenlegi életmódja mellett tudtuk meg Pusztai Annától, az alapítvány munkatársától. – Célunk felébreszteni a lakosságban az egészségtudatosságot, illetve felhívni a figyelmet a cukorbetegségre, amely a legfrissebb felmérések szerint Magyarországon mintegy 1,5 millió embert érint. Felmérések szerint csak minden ötödik ember tudja is ezt magáról, pedig a betegség okozta szövődmények súlyos következményekkel járhatnak.

Bozsek Márk fiatalos lendülettel érkezett az ECSET kecskeméti színhelyére. A 23 éves színész második éve képviseli Bács-Kiskun megyét a programban. Maga is igyekszik egészséges életet élni, így nem áll tőle távol, hogy népszerűsítse. A színészekre, ismertebb emberekre rendszerint odafigyelnek az emberek, és ha már így van, a mi dolgunk is olyan fontos dolgokról beszélni, mint az egészségmegőrzés mutatott rá Márk. Tavaly ugyanitt már megmérték a vércukorszintemet, az értékre nem emlékszem, de jó volt. Ez talán annak is köszönhető, hogy édesanyám már gyerekkoromtól kezdve nagyon ügyelt arra, hogy egészségesen táplálkozzon a családunk. Azóta is mindig sok zöldség és gyümölcs van otthon. Hat évig teniszeztem, rendszeresen úszom, amikor csak tehetem, eljárok edzeni.

A Barátok Közt filmsorozat Szabijának idén is jók lettek a teszteredményei. Tisztában van vele, hogy sok mai fiatal sportolás helyett bulikba jár, ahol alkoholt iszik, egyéb módon rombolja az egészségét. `Az a jó, ha időben vált az ember, amivel megelőzi a bajokat, nem utólag szenvedi meg butaságait` mondta el.

Őszre derül ki, hogy melyik Magyarország “legegészségesebb városa”. A díjat november 13-án vasárnap, a Syma Csarnokban, a hatodik Egy Csepp Világnapon adja át az Alapítvány.Forrás: Baon