A balatoni Kékszalag vitorlásversenyen elinduló 588 hajó jelentős része már befutott a célba, de a péntekre virradó éjszakai mentések után vízen maradt hajók megkeresése és kivontatása pénteken is feladatot ad a balatoni vízirendőröknek. A munkába rendőrségi helikopter is bekapcsolódik – tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata pénteken az MTI-t.

A csütörtök estére felerősödő szél miatt péntek hajnalig mentettek a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai. A főként a tó nyugati medencéjét érintő kedvezőtlen időjárás miatt – a Balatonmáriafürdőnél mért legerősebb széllökés 79,2 kilométer/órás volt – a 43. Kékszalag vitorlásverseny résztvevői közül 13 esetben 57 embert kellett partra vinniük a vízirendőröknek. Tíz mentőegységgel vettek részt a mentésekben, senki nem sérült meg – közölte a sajtószolgálat.

A mentési munkákban dolgozó vízirendőrök, vízimentők és rendezői motorosok elsődleges feladatnak az életmentést tekintették – összesen csaknem háromszáz embert mentettek ki -, az értékmentés csak ezután következhet.

A több mint 3500 résztvevővel csütörtök reggel rajtoló Balaton-kerülő, 48 órás vitorlásversenyen több hajó zátonyra futott, felborult, elsüllyedt, a nádasba sodródott, vagy lehorgonyozva vesztegel valahol, ezeket a vitorlásokat kell kimenteni a Balatonból.forrás: MTI