– Milyennek ítéli az egyesület csapatainak elmúlt szezonját?

– Azt gondolom, hogy összességében sikeres évet zártunk, de persze rengeteg olyan dolog van az eredményeket illetően, amely folyamatos javításra szorul. Én ugye csak január 14-én lettem a club vezetője, ezért az azt megelőző időszakról nem szeretnék véleményt formálni. Viszont annyit mindenképp meg kell jegyeznem, hogy az előző elnök és az egész elnökség felé csak hálával tartozhatunk, hiszen egy jól felépített egyesületi struktúrába, szervezett keretek közé járnak focizni a gyerekek.
Sajnos a nehéz gazdasági viszonyok közepette a HFC is jelentős adósságállományt halmozott fel, amit január 31-ig sikerült teljesen anullálni. Sőt a bajnokság befejezéséig az anyagi forrásokat is megteremtettük. Azt hiszem, a vezetőség szempontjából ez az egyik legnagyobb siker.
Szakmai szempontból már összetettebb értékelést lehet adni. Az egyesület csúcsa az NB III-ban szereplő felnőtt csapat sajnos nem úgy teljesített, ahogyan azt vártuk, mindössze a 10. helyet szerezte meg. Azt el kell mondani viszont, hogy sok olyan mérkőzésünk volt, ahol nagyobb koncentrációval, egy kis szerencsével, lényegesen jobb eredmény született volna a mi szempontunkból. Fiatal csapatunknak ebből mindenképpen tanulnia kell. Sikernek tekinthető azonban, hogy a mögöttünk hagyott bajnokságban is több saját nevelésű labdarúgót mutatkoztattunk be a felnőtt csapatban. Ez kell legyen a jövő útja is.
A megyei II. osztályban szereplő tartalékcsapatunk sikeres idényt zárt, hiszen kiharcolta a feljutást a megyei I-be. Ez volt a célunk, ezt elértük. Ebben a csapatban a legtehetségesebb fiatalok kaptak játéklehetőséget, akik ezzel éltek is. Fontos volt, hogy indulhassunk a megyei I-ben, ez már egy komolyabb bajnokságnak nevezhető, fiataljaink sokkal hatékonyabban tudnak a felnőtt mezőnybe integrálódni, korábban megérnek az NB-s szintre.
Az NB II-ben szereplő U19-es csapatunk a középmezőny elején zárt, ami kifejezetten jónak mondható úgy, hogy a csapat legjobbjai folyamatosan a felnőtt NB III-as csapatban játszottak.
Az U17-es gárdánk magabiztos teljesítménnyel bajnok lett, Sós Bence a gólkirályi címet is megszerezte. Nekik gratulálunk! Engedtessék megjegyeznem, hogy ebben a korosztályban már be is bizonyosodott a HISZK Eötvös József Székhelyintézményben indított sportosztályunk létjogosultsága, hiszen az ide járó gyerekek bajnokok lettek, az V. Korcsoportos Országos Diákolimpián pedig 4. helyezést értek el.
A sportosztállyal kapcsolatos eredmény, hogy a megyei U19-es bajnokságban egy 1. és egy 2. helyet szereztek fiataljaink.
Az NB I-ben szereplő U15-ös és U13-as csapataink a 16 egyesület közül mindössze egyet előztek meg az összesített pontszámítás alapján, aminek értelmében jövőre csak a másodosztályban indíthatjuk őket. Sajnos az U13-asok relatíve jó teljesítményét lerontotta az U15-ös gárda rossz szereplése. Az ő védelmükben azonban meg kell jegyezni, hogy ebben a korosztályban óriási a konkurencia harc, tőlünk is folyamatosan csábítják és viszik el a legtehetségesebb játékosokat a tehetősebb clubok.
Az NB II-ben szereplő U15-ös és U13-as csapat a középmezőnyben végzett, de itt azok a játékosok szerepeltek, akik az NB I-es keretbe nem fértek be.
Az U11-es, az U10-es, az U9-es és az U8-as korosztályaink az Interligában játszottak, senki nem okozott csalódást, sőt. Itt a legfontosabb, hogy versenyzési lehetőséget biztosítottunk számukra, így segítvén folyamatos fejlődésüket.
Az egyik legnagyobb siker, hogy a tavasszal indított Ovifoci Programunknak hála 35 főről közel 80-ra nőtt a rendszeresen focizni járó óvodások száma. Ezt a programot az ősszel is folytatni kívánjuk, célunk, hogy a következő tanév végére elérje óvodásaink száma a 110-120 főt.
– Mik a tervek a következő szezonra?
Jövőre lesz 100 éves az egyesület, ezért szeretnénk emlékezetes szezont zárni. Az utánpótlás-nevelés folyamatos fejlesztése alapvető cél, azonban mégis a felnőtt csapat az, amely leginkább megítél egy clubot.
A tavalyi csapatból eddig hárman jelentették be távozásukat, a házi gólkirály Bata Csongor kölcsönadási szerződése lejárt, Rácz Dezső a Tisza Volánba igazolt, míg Kavaric Nicola jelezte, hogy hazájában folytatja pályafutását. Rajtuk kívül még lehet egy-két távozó, de a csapat gerince együtt marad.
A távozók helyére természetesen új játékosokat fogunk igazolni. Első lépésként Bakos Ádámot visszarendeltük Csanádpalotáról. Egyesületünk több játékossal előrehaladott tárgyalásokat folytat, de addig, amíg ezek a tranzakciók nem jönnek létre, nem szeretnék nevekről beszélni. Annyit azért elárulhatok, hogy szeretnénk helyi labdarúgókat hazahozni, olyanokat, akik mindenképpen erősítést jelentenek. Vidékiek esetén csak és kizárólag 20 év alatti játékosokat akarunk igazolni, akikben benne van a fejlődés lehetősége és be tudjuk őket építeni a felnőtt csapatba.
Nagy változás egyesületünk életében, hogy ettől a szezontól kezdve a HFC-ben folyó szakmai munkáért egyszemélyben Kandó Róbert a felelős, ő irányítja a felnőtt csapat felkészülését, valamint koordinálja az összes utánpótlás-edző tevékenységét. Az elnökség döntését Robi szakmai felkészültsége és elhivatottsága mellett az indokolja, hogy szeretnénk egy egységes szakmai arculatot kialakítani a HFC vonatkozásában. Nagyon fontos, hogy az utánpótlás-korú labdarúgók korosztályváltás esetén ne egy idegen, az új edző által kialakított játékrendszerbe csöppenjenek bele, hanem a jól ismert, felépített, hatékony szisztémát követhessék tovább. Azt gondolom, jó megvalósítás esetén ez egy óriási előrelépés lesz az egyesület életében.
Jövő nyáron, a club centenáriumán, mindenképpen szeretnénk egy nagyszabású ünnepséggel megemlékezni az elmúlt 100 év munkájáról, egyéniségeiről, sikereiről és kudarcairól. A jó hangulathoz nagy lökést adhatna egy jó bajnoki szereplés, ami megalapozhatná az egyesület következő 100 esztendejének sikereit!

Megosztom!
|