A szolgáltató szemléletű ügyintézésben a megyei Kormányablakok élen járnak: több mint hatezer ötszáz állampolgár kereste fel eddig az ügyfélszolgálatot, a munkatársak pedig mintegy 7500-féle ügyet intéztek. A kormányhivatalok létrehozásának célja az ügyfélközpontú, egyszerű és olcsó szervezeti működés, vagyis a `jó állam` megteremtése volt helyben.
Délelőtt online-interjúval egy órán át a Kormányhivatal honlapján keresztül válaszolt a lakosság kérdéseire , délben pedig sajtó-nyilvános vezetői értekezlettel és kormánymegbízotti dicséretek átadásával adott számot a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, B. Nagy László az első félévében végzett munkáról. A kormánymegbízott a lakosságot és a szervezet vezetőit egyaránt tájékoztatta az államigazgatás átalakítása során eddig szerzett tapasztalatokról. Szólt a működési költségek terén jelentkező hiányról, ami a tavalyi tervezési problémákból adódóan elsősorban a dologi kiadásokat, tehát a működtetéssel kapcsolatos kiadásokat érintette. Közel egymilliárd forintnyi hiányról van szó, ezt kell a hivatal tisztségviselőinek ledolgozniuk. Valószínűleg költségvetési pluszforrásokra lesz szükség zavartalan működésük biztosításához. Hogy pontosan mekkora összegről van szó, az majd akkor derül ki, ha befejezik a még két hátralévő szakigazgatási szerv vagyonátadását, és valódi mérleget tudnak készíteni. A jelenlegi becslések szerint 12,5-13 milliárd forint az egész országra vonatkoztatható hiányösszeg, ami a tavalyi költségvetési tervezés okán hiányzik a rendszerből. A kormánymegbízott nem tud olyan hivatalról az országban, amely nem küzdene hasonló gondokkal.

B. Nagy László szólt a készülő önkormányzati, egészségügyi és oktatási törvények, a munkavédelmet, munkafelügyeletet, munkaegészségügyet érintő jogszabályok változásáról, az új közmunkaprogramról. Még senki sem ismeri ezek mértékét, azt azonban sejteni lehet, hogy az állami feladatokat egyre inkább a kormányhivatalok veszik majd át, tehát tovább bővül a hatáskörük. Ilyképpen létszámleépítésektől sem kell tartani. Még mindig rengeteg párhuzamosság tapasztalható a rendszerben, ezért a Kormányhivatal ez úton is felszólította dolgozóit, jelezzék, ha ellentmondást vagy értelmetlen szabályozást találnak, tapasztalnak a paragrafusok erdejében. Az államigazgatás nem fog megváltozni, ha a közigazgatás nem jelzi, mi az, ami sürgős módosításra szorul.
Az első kormánytisztviselői nap alkalmából a kormánymegbízott három olyan ügyintézőt részesített dicséretben, akik több éve példaértékű odaadással végzik feladatukat saját szakterületükön: Borka Zoltán az Igazságügyi Hatóság, Mező Tamásné az Oktatási Főosztály és Orvosné Bánvölgyi Éva, a Munkaügyi Központ munkatársa kiemelkedő szakmai munkájukért részesült elismerésben.
B. Nagy László minden dolgozónak megköszönte áldozatos munkáját és kellemes pihenést kívánt nekik.forrás: szegedma.hu