Szijjártó Péter közleményében azt írta: az EU-elnökség eredményei között Orbán Viktor szólt a régió nemzeteinek békés együttélését segítő Duna-stratégiáról és a romastratégiáról, amelyben kiemelten fontos az egyházi együttműködés.
“Bár az egyházügyi szabályozás nemzeti hatáskörben van, a miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar elnökség megerősítette az egyházakkal való európai szintű párbeszédet` közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy Orbán Viktor beszélt a kontinens előtt álló demográfiai kihívásokról is, és világossá tette, hogy a tömeges bevándorlás helyett erőteljes családpolitikára és a munkaerő-tartalékok mozgósítására van szükség.
Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az egyházi képviselők gratuláltak a magyar uniós elnökség teljesítményéhez, a vallási diszkrimináció elleni küzdelemhez, a keresztény-iszlám-zsidó párbeszéd erősítéséhez, a különböző felekezetek közötti jó kapcsolat előmozdításához, valamint “az állam és az egyházak közötti együttműködést természetesnek tekintő`, új alaptörvény elfogadásához. Egyúttal kifejezték reményüket, hogy az együttműködés az elnökségi mandátum után is folytatódni fog.forrás: szegedma.hu