A mesének igazak a szereplői és a történései, írja a szerző Dr. Darázs Sándor bevezetőjében, akivel szerkesztőségünkben beszélgettünk a kötetről. A témában hiánypótló a kiadvány, mivel legutoljára 1983-ban született könyv az 1940-es alapítástól 1980-ig bemutatva a konzervgyárat. Azóta újabb 20 aktív és 7 `kómában` töltött évet él meg a nagy múltú üzem, és ez került most papírra.

Dr. Darázs Sándor aktív részese volt a gyár történetének, 25 évig dolgozott ott üzemvezetőként majd termelési osztályvezetőként. Felesége 20 évet töltött a gyárban, 8 évig annak igazgatója is volt.

A gyár élete emberi közösségek története, ezen belül az egyes munkálkodók tevékenységének folyamata is. Összegyűjti a könyv a korabeli fényképeket, dokumentumokat, élményeket egyaránt.

Nemcsak a szegedi üzemegység, hanem például a kihelyezett mindszenti előkészületi telep krónikáját is tartalmazza, amikor még több százan dolgoztak a gyár munkatársaként. Egyedülálló módon a könyv tartalmazza az üzem dolgozóinak névsorát, sok esetben fotóját is.
Az 500 oldalas könyv egy év alatt született és a szegedi Bába kiadó gondozásában jelent meg.

Szombat Mihály