Az ultraibolya sugárzásnak három tartománya van UV-A, UV-B és UV-C. Az utóbbival kell a legkevésbé foglalkoznunk, mert azt elnyeli az ózonréteg. Az UV-B okozza a lebarnulást a bőrön, és a hámban nyeletődik el. Az UV-A mélyebb rétegben megy, és a későbbi károsodások fő felelőse. Azonban a két sugárzás egyszerre érkezik, és egyszerre kapja meg a bőrünk mondta vendégünk.

A nap ellen védekezhetünk fizikailag és kémiailag. A fizikai a ruházattal és a fejfedővel történik. A ruhának sűrűszövésűnek kell lennie, és amennyiben lehet sötét színűnek, mert jobban visszaveri a fényt. A fiatalemberek kényelem szempontjából is megszabadulnak a hajuktól, azonban fontos, hogy utána fejfedővel védjék. A haj egy fényvédő faktor, mely a fejbőrt védi. Ha eltávolítják, a fejbőrt nem óvja meg semmi a naptól figyelmeztetett dr. Szitás Erika.

A napfénynek előnye és hátránya is van. A D-vitamin képzéshez nagyon szükséges, ahhoz kell, hogy a vérből a kálcium a csontokba fel tudjon szívódni. Ehhez elegendő naponta 10 percet eltölteni a napon hangsúlyozta a bőrgyógyász-kozmetológus. Mielőtt valaki napozni készül, fontos, hogy fél órával előtte kenje be magát fényvédő krémmel, hogy megóvja bőrét a napfénytől. A faktorszám függ az illető bőrének típusától is.

A bőröregedés ellen megoldást jelenthet a kémiai hámlasztás, a mezoterápia és a dermaroller is, valamint a lézeres kezelések. Dr. Szitás Erika elárulta, a leghatékonyabbak a kombinált kezelések.

Ha a témával kapcsolatban kérdése lenne, felteheti személyesen, rendelési időben Hódmezővásárhelyen, a Mária Valéria utcában hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön, kedden délutánonként pedig Szentesen. Telefonon is kérdezhet dr. Szitás Erikától: a 0630/383-55-38-as vagy 0662/246-932-es számon.
Olasz Mónika