A Fidesz, ahogy eddig, úgy a jövőben is az adóparadicsomokba menekített forintok hazahozatalát tartja a legfontosabbnak – kommentálta a Fidesz-frakció a közleményében az ellenzéki LMP sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Scheiring Gábor, az LMP képviselője szerdai sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az Országgyűlés a fideszes Rogán Antal javaslatára, kormánypárti többséggel olyan törvénymódosítást fogadott el, amely adómentessé teszi az adóparadicsomokban szerzett jövedelmeket. A Rogánt “offshore-lovaggá” ütő Scheiring Gábor emlékeztetett: hétfőn, a gazdasági tárgyú törvények módosítása által kikerültek a személyijövedelemadó-köteles bevételek köréből az offshore cégeken keresztül szerzett jövedelmek, ezzel együtt az ezen cégekben korábban szerzett bevételek Magyarországra hozatalát is legalizálta a kormányzat, vagyis – mint fogalmazott – amnesztiát hirdetett azoknak, akik adócsalással halmoztak fel vagyont.

A Fidesz szerint azonban az LMP által emlegetett amnesztia a törvény tudatos félremagyarázása.

“Az offshore cégek és a korábban hiányos törvényi szabályozás segítségével több 100 milliárd forint vándorolt adózatlanul kétes és titokzatos hátterű cégek számláira. Az adómegkerülésből származó hiányt pótolni kell, erre lehet alkalmas az amnesztia” – szögezték le, hozzátéve: eddig 7 milliárd forintot szerzett vissza az állam, az amnesztia határidejének kitolásától pedig ennek még sokszorosát várja.

Mint közleményükben fogalmaztak, a türelmi időszak lejárta után minden eddiginél szigorúbb szabályozásokra van szükség, hogy az adóforintok a jövőben ne áramolhassanak ki számolatlanul az országból. Ennek érdekében az illetékesek már felvették a kapcsolatot az érintett országok hatóságaival, hogy a megfelelő adatszolgáltatás után a kormány “példátlan szigorral” léphessen fel az adómegkerülő cégekkel és azok vezetőivel szemben – tudatta a Fidesz-frakció.

Rogán Antal javaslatának egyik részével utat nyit az idehaza keletkezett jövedelmüket adóparadicsomokba menekítők előtt. A javaslat pedig egy évvel kitolja az offshore-területre menekített pénzek hazahozatalára rendelkezésre álló határidőt. A pénzt hazautalók tíz százalékos adó megfizetésével legalizálják korábban kivitt vagyonukat.

Forrás: MTI