Különlegesnek nevezte a lengyel-magyar barátságot Roman Kowalski, lengyel nagykövet. A tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy az egész világot tekintve kivételes helyzetben van ez a két nemzet, hiszen, két 1000 éves országról van szó, amelyeknek ennyi idő alatt nem volt konfliktusuk, sőt, mindig jó viszonyban voltak egymással. Hozzátette, a célja, hogy ezt a tárlatot Varsóban, a Szejmben is bemutassák.

Az eseményen Magyar Anna Csongrád megyei elnök bemutatta a kiállítás megnyitójára elkészült Lengyel-Magyar Történelmi Olvasókönyvet, amely szintén a két nemzet kapcsolatát mutatja be részletesen, olvasmányos formában, képekkel illusztrálva.

A tárlatot Tóth Gábor, az Országgyűlés IPU Magyar Nemzeti Csoportja Magyar-Lengyel Baráti Tagozatának elnöke nyitotta meg. Mint fogalmazott: a lengyel-magyar kapcsolatoknak egy új fejezetét nyitják most meg, amely a két ország uniós elnökségét követően, 2012-re nyit kaput, hiszen jövőre Csongrád megye, Ópusztaszer lesz a házigazdája a Magyar-Lengyel Barátság Napjának.

A `Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből` című vándorkiállítás július 4-ig látható Budapesten, ezt követően az ország több településén is bemutatják majd.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata