A svájci frank már kora délután csaknem újabb történelmi csúcsra ért mind az euróval, mind a forinttal szemben, miután a görög kormánypárti képviselői délelőtt jelezte: lehet, hogy az újabb megszorító csomag ellen szavaz a jövő heti döntéskor (29-én és 30-án várhatóak több lépésben).

Így a kormánypárt többsége mindössze három főre olvadna a 300 fős parlamentben. Ez növeli a kockázatát annak, hogy esetleg nem fogadja el a kormánypárt a további nemzetközi hitelért feltételül szabott görög megszorító csomagot, írja a Napi Gazdaság.

Az szintén nyugtalanító, hogy a Reuters információi szerint a német pénzügyi intézményeknek a jövő hét elejéig kell jelezniük a hatóságok felé, hogy részt kívánnak-e venni (“önkéntesen”) a görög államadósság további finanszírozásában (azaz a hétvégén ez az ügy is okozhat még izgalmakat), illetve Angela Merkel német szövetségi kancellár egy kora délutáni sajtótájékoztatón továbbra is a magánbefektetők bevonásának szükségességéről beszélt.

Az eurót egy órakor 269,56 forinton, a svájci frankot 226,56 forinton, az eurót pedig 1,1884 svájci frankon jegyezték a reggeli 1,196-tal szemben. Négy óra után nem sokkal már 227,56 forinton volt a frank, 270 forintnál járt az euró (269,95 forint).

Forrás: Napi Gazdaság, Index