Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a tárcavezető a Minszkben szolgálatot teljesítő magyar diplomaták ügyéről Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) kérdésére kijelentette: elfogadhatatlan, hogy illegális eszközökkel megfigyeljék a diplomatákat és családtagjaikat.
A minszki magyar nagykövet azért lett a támadások céltáblája, mert Magyarország tölti be jelenleg az EU Tanácsának elnöki posztját vélekedett a miniszter. Hozzátette: Fehéroroszország tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz.
Júniusban egy olyan videó került fel az internetre, amelyen a nagykövet feleségének beállított nőnek viszonya van egy olasz férfival. A Külügyminisztérium akkor súlyos és durva provokációnak nevezte a felvételt.
A tárcavezető az ülésen Németh Szilárd István (Fidesz) érdeklődésére elmondta: a kárpátaljai magyarok “megfélemlítése, zaklatása` az ukrán törvények alapján is jogellenes. Az akciók abbamaradtak, de továbbra is figyelemmel követik az eseményeket hangsúlyozta.
Ugyancsak a fideszes képviselő kérdésére úgy fogalmazott, a román közigazgatási átalakításokkal kapcsolatban a kormány jelezte a fenntartásait. Figyelemmel követik a történéseket, és szóvá teszik, ha olyan lépésre kerül sor, amely nem áll összhangban az európai normákkal közölte. Ugyanakkor emlékeztetett: még nincs kialakult elképzelés az ügyben.
Azt illetően, hogy a szlovén kormányfő, Borut Pahor nemrégiben Magyarország elszigetelésére tett utalást, úgy fogalmazott, az ügy “alapvetően a szlovén félnek kellemetlen`. Nem szeretnék kihasználni a helyzetet, de a tisztázásra igényt tartanak jelentette ki.
Ven Csia-pao kínai kormányfő magyarországi látogatása igen nagy jelentőséggel bír közölte a miniszter Lezsák Sándor (Fidesz) kérdésére. Mint kifejtette, a kínai miniszterelnök az egész térségnek üzen látogatásával, és nagyon fontos, hogy ebben Magyarországot tekinti hídfőállásnak.
Több képviselő érdeklődött az arab tavasz eseményeiről, a kérdésről Martonyi János úgy vélekedett, hogy nem akarnak tanácsokat adni az érintett országoknak, de a rendszerváltozásban szerzett tapasztalataikat szívesen megosztják velük.
Kiemelte a Tripoliban működő magyar nagykövetség munkáját is. Ameddig szükséges, maradnak, a tripoli magyar diplomaták vállalják a feladatot jegyezte meg. Hozzáfűzte: Hillary Clinton amerikai nagykövet is megköszönte a tevékenységüket.
Ugyancsak több képviselő utalt a hamarosan befejeződő magyar EU-elnökségre is, a külügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: “nem trófeák gyűjtése` volt a céljuk, hanem az, hogy bebizonyítsák, képesek elvégezni a poszttal járó feladatokat. Ez sikerült is, “becsülettel helytálltunk` vélekedett, hozzátéve: azonban a félévből hátralévő napok nem lesznek könnyűek.Forrás: MTI