A vendégeket 10 órakor fogadta dr. Kószó Péter alpolgármester fogadta irodájában, a Polgármesteri Hivatalban. A vásárhelyi alpolgármester portálunknak elmondta, hogy óriási érdeklődés övezi a modellt nem csak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is, hiszen ilyen hatékonyan működőd integrációs megoldással sehol sem lehet találkozni. Kiemelte: Pesterzsébeten már megkezdődött a munka, a mostani találkozás egyik célja, hogy megosszák egymással az eddigi tapasztalatokat, és mivel a városban öt éve működik ez a program, így az esetleges hibaforrásokra és veszélyekre is fel lehet hívni a látogatók figyelmét.

Földesi Gyulától megtudtuk, hogy kerületükben egyelőre az óvodák szintjén valósult meg az integráció, tizenegy intézményt ötté alakítottak át. A jövőben pedig az iskolákra is kiterjesztik a programot, amelyről a Parlamentben dr. Lázár János polgármestertől hallott először. Mint mondta a mostani látogatás után egy év múlva újra visszatérnének, hogy újra megosszák tapasztalataikat. A delegáció a beszélgetést és a városháza megtekintését követően az Emlékpont Múzeumot nézte meg, majd a Fazekasházban tettek látogatást Ambrus Sándor fazekas művésznél.

A látogatók délután Tóthné Kecskeméti Katalin, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat tanügyi főtanácsadó és Balázs József, oktatási csoportvezető prezentálásában ismerhették meg közelebbről az Európa szerte elismert hódmezővásárhelyi oktatási modellt. A bemutatóra a polgármesteri hivatal házasságkötő termében kerül sor.
Martonosi János