Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán és csütörtökön a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várhatóan 25 Celsius fok feletti alakul a napi középhőmérséklet. Ezért az országos tiszti főorvos és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az érintett területeken élők, illetve nyaralók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, és délelőtt 11 és délután három óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. A leégés ellen a megfelelő öltözködést és a napvédő készítmények használatát ajánlják.
Az ÁNTSZ hangsúlyozta: szerdán az ország szinte egész területe felett igen erős lesz a napsugárzás, az UV index 7,5 felett várható.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban azt közölte: extrém, 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható szerdán az ország szinte egész területén. Ezért arra kérik az embereket, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta megégés ellen. Normál bőrtípusnál ugyanis már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.Forrás: MTI