Csak kimennek biciklizni, ezt mondták szüleiknek a gyerekek szombaton kora délután. A tíz éves Laci egyik barátja jött értük. Székácsék tanyája a bányatótól pár száz méterre áll, a szülők szerint korábban nem jártak oda a gyerekek. — Nem értem mi történhetett — mondta a tragédia másnapján könnyekkel a szemében a gyerekek édesapja, Székács Lajos otthonukban.

— Alig fél óra telt el, hogy kimentek, nem láttam őket, indultam körülnézni, hogy hol vannak. Az úton látom, hogy jön a fiam barátja a biciklivel lélekszakadva és kiabálja, hogy baj van. Eltűntek a tóban. Ő is csurom vizes volt — mesélte zokogva a történteket a gyerekek édesanyja. A szülők azonnal rohantak a bányagödrökhöz. Út közben az anyuka szólt a közelben dolgozó juhásznak, hogy jöjjön segíteni. Később a férfi mobiltelefonjáról hívta a rendőrséget.

Mire a szülők a gödrökhöz értek, a két gyerek már elmerült, nem látták őket.
— Belementem a vízbe, ott, ahol a biciklijük hevert, de nem találtam őket — mondta az anyuka, végül őt a férje húzta ki, mert majdnem elsüllyedt. — Kiabáltam utánuk, hogy jöjjenek elő. Azt hittem, csak játszanak és elbújtak a nádasban, de nem jöttek.

A testvérpárt a tűzoltók találták meg, több mint egy órás keresés után.
— Mikor Lacikát kihúzták, csupa sáros volt a kis feje, azt mondták, ne menjünk a közelükbe, ne nézzük meg őket — mondta megtörten az édesapa. A szülők nem értik, miért mentek a bányatóhoz a gyerekek.

Egyikük sem tudott úszni, ráadásul féltek is a víztől. Mindkét gyermek Dévaványán járt iskolába. Laci tíz éves múlt, húga Marika nem sokára töltötte volna be a kilencet. Jó testvérek, jó tanulók voltak, mondták szüleik. A testvérpárral tartott szombaton a fiú osztálytársa, legjobb barátja is, aki szemtanúja volt a tragédiának.

A baleset helyszínén korábban homokot bányásztak, a kitermelés után több, mély gödör maradt. A néhol több méteres bányagödrökben és környékükön motokrosszpályát alakítottak ki. A legmélyebben fekvő területeken tavaly óta áll a víz.

Vasárnap egy arra járó terepmotoros elmondta: a környékről korábban is jártak oda fürödni gyerekek, ha nem voltak a közelben felnőttek. A terület kiszámíthatatlan, néhány helyen a felállított autógumik kilátszanak, máshol látni, hogy több méter mély a víz.Forrás:beol