Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, hogy minden év júniusában megtartják e szimpóziumot, mondta el Szenti Tibor író, néprajzkutató. Az idei évre több téma is számításba került, de rögtön az első, a szakrális témakör megragadta már előre a fotósok fantáziáját.

A motívumok kiválasztásánál a fotósok végiglátogatják a vásárhelyi egyházi épületeket, így hétfőn az egyeztetésre meghívták a városban fellelhető ilyen épületek, intézmények vezetőit.
Az illetékesek első kézből adtak számot azokról a lehetőségekről, amelyeket aztán majd a hét folyamán a fotósok fognak kiaknázni. Templombelsőkről, harangokról, régi kegytárgyakról kaptak információkat, melyeket akár egyedi nézőpontból is lehet fényképezni.

Szenti Tibor elmondta, elképzelhető, sőt jó lenne, ha a fotókon megjelennének olyan tárgyak, amelyek egyébként nem kerülnek a nagyközönség elé. Lehetnek olyan bejegyzések, beírások régi több száz éves Bibliákban, kódexekben, amik még talán nem is kerültek napvilágra. Így a szimpózium akár egy művészettörténeti kutatómunka alapja is lehet.

Az alapvető cél persze az, hogy megjelenítsék mindazokat a tárgyakat, épületeket, amelyeket igen kevesen, zömében csak a hívők látnak, és hogy ezeket egyedi látásmóddal, művészi módon látassák.

Szombat Mihály