— A párom és lányunk egy csütörtöki délelőttön vonaton érkezett haza Mezőberénybe. Amikor megpróbáltak leszállni, az ajtót zárva találták — idézte fel az esetet lapunknak Konyecsni-Sziklai Cili. A két utas ezután bőröndökkel a kezükben, átvergődve az embereken rohant a következő ajtóhoz, ám az sem nyílt. Így más megoldás nem lévén futottak tovább, immáron egy harmadik ajtóhoz, ami ugyan nyitva volt, de addigra a vonatot elindították. Nem kis kockázatot vállalva leugrottak a mozgó szerelvényről. Több mezőberényi azonban így is fenntragadt.

Konyecsni-Sziklai Cili ezután megkereste a MÁV helyi, illetve megyei vezetőit, akik azt javasolták, ilyen esetekben mindenképpen húzzák meg a vészféket. Ugrani ellenben semmilyen körülmények között sem szabad.
Az eset nyilvánosságra kerülése után többen is jelezték, nekik is volt már hasonló `élményben` részük. Akadt, aki Gyomaendrődön ragadt a vonaton, mások Mezőberényben voltak képtelen leszállni a vasúti kocsikról a zárt ajtók miatt.
Van olyan család, ahol az unoka Békéscsabán él, és Pesten tanul, nagymamája ellenben Mezőberényben lakik. A nagymama így saját városának állomásán szeretett volna feladni a főváros felé tartó unokájának a megálló vonat ajtaján át egy kis süteményt, ám nem járt sikerrel, `zárt kapukra talált`.

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságánál először is arra kértek mindenkit, hogy jelezzék feléjük, pontosan mikor történtek az esetek, így pontosan meg tudják vizsgálni a körülményeket. Mint fogalmaztak, folyamatosan és kiemelten ellenőrzik a járművek, így azok ajtajainak műszaki állapotát is. Kérdésünkre kifejtették: ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy az ajtók nyitása lehetetlenné válik. Mechanikus meghibásodás, sérülés, és egyre gyakrabban szándékos rongálás is szerepel a hibás működést kiváltó okok között.

A békéscsabai vonalon közlekednek olyan járművek, amelyek ajtajait villamos reteszelő berendezés tartja zárva mindaddig, amíg a jármű mozgásban van, ezzel akadályozva meg, hogy az ajtó menet közben kinyíljon. Az utasok gyakran nem várják meg, amíg a vonat megáll, megpróbálják az ajtót kinyitni, ami könnyen a reteszelő berendezés meghibásodásához és az ajtó használhatatlanságához vezet.

Ha valaki menet közben észleli, hogy az ajtó meghibásodott, haladéktalanul értesítse a jegyvizsgálót. A feljáróajtó meghibásodása esetén lehetőség van álló helyzetben az ajtó vésznyitására, valamint ettől függetlenül a vészfék is használható indokolt esetben.

Az előírás szerint olyan szituációban, amikor az utas nem tudott leszállni a vonatról — legfőképpen a vasút hibájából, például nem nyílik ki az ajtó — a vészfék segítségével lehet, pótdíj megfizetése nélkül, a problémát megoldani. Kérdésünkre hangsúlyozták, hogy az akarata ellenére a vonaton maradó utas mielőbb lépjen kapcsolatba a szerelvényen dolgozó személyzettel, így mielőbb közösen megtalálhatják az érintett számára legkedvezőbb megoldást.Forrás: beol