A spanyol uborka hatására Németországból indult pánikhangulat katasztrofális hatással volt a hazai zöldség- illetve gyümölcstermelők értékesítési hatékonyságára. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyilatkozatában úgy fogalmazott: a hazai termelőket 10 milliárd forintos kár érte. `A Dorozsmai Nagybani Piacon kizárólag bevizsgált, magyar termelőktől származó, kitűnő minőségű zöldséget- és gyümölcsöt vásárolhatnak` felelte kérdésünkre Gyuris Ernő, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. üzemeltetési vezetője.

A piacon árulni szándékozó termelőknek komoly papírokkal kell rendelkezniük, többek között: permetezési naplóval vagy zöldkönyvvel, amelyekkel igazolni tudják portékájuk `egészségességét`. Gyuris Ernő példaként említette az `Alföld Kincse` matricával ellátott zöldség- és gyümölcsféléket, amelyek több laboratóriumi vizsgálaton esnek át.

Minden vegyszernek van egy használati utasítása, amelyet be kell tartani. Ebben szerepel például egy élelmezési várakozási időt meghatározó időintervallum, ez általában 10 nap, de szerenként eltérő lehet. A legtöbb hiba abból származik, ha valaki ezt az élelmezési várakozási időt nem tartja be. A gyakori ellenőrzések mindezt kiszűrik, ha nem tartják be az előírt időt, akkor a növényen ugyanis kimutatható a vegyszermaradvány, amely az egészségre káros lehet.

A Dorozsmai Nagybani Piacon is beindult a dinnyeszezon, vagyis hazai termelők megjelentek eddig még főként sárgadinnyével a piacon. A nonstop nyitva tartó piacon bárki vásárolhat, egy kikötéssel: tételben kell vásárolni. Vagyis például egy zsák krumplit, vagy egy láda almát. Az üzemeltetési vezető szerint azonban még így is megéri, hiszen jóval olcsóbban juthatnak hozzá a termékekhez, mintha a viszonteladóktól szereznék be azokat.

Kodácz Csengele