Egészséges szervezetben az összkoleszterin, tehát valamennyi koleszterin együttes értéke nem haladja meg az 5,2 értéket. E fölött beszélünk magas koleszterinszintről, azaz hiperkoleszterinémiáról. A fejlett nyugati országokban minden második 40 évesnél idősebb ember koleszterinszintje túllépi ezt a határt, s nálunk ennél sokkal rosszabbnak becsülik az arányt. Jóllehet, az életkorral a vér koleszterinszintje normálisan emelkedést mutat, ez mindenképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a sokszor halálos szívinfarktus és agyvérzések, illetve más érrendszeri bajok kockázatát. Nem lenne szabad tehát beletörődni, mondván; korral jár.
Nemcsak az összkoleszterinszintet kell figyelemmel kísérni, az egyes zsírok egymáshoz viszonyított aránya is fontos. Az LDL-koleszterin szintjének emelkedése, illetve a HDL-koleszterin szintjének csökkenése érelmeszesedésre hajlamosít, végső soron pedig agy- és szívkoszorúér-katasztrófához vezethet, a végtagokban pedig érszűkületet, trombózist okozhat.
Másrészt, igen aggasztó, hogy egyre inkább már fiatalkorban is magas vérzsírszinteket lehet megállapítani, ami idővel hihetetlenül megnöveli a katasztrofális következményekkel járó érrendszeri bajok esélyét.

A magas koleszterinszint a zsíranyagcsere-zavarai közé tartozik. A vérplazma koleszterinjei közül leginkább az LDL-, az erek falába lerakódó zsírokat szállító lipoprotein-cseppecske, és a HDL-koleszterin, a zsírokat az erekből a májba szállító vérzsírcsepp elkülönítése fontos. Az LDL-koleszterin vérszintjének emelkedése gyakran jár együtt trigliceridekhez tartozó vérzsírok mennyiségének növekedésével is, illetve azzal az összetett anyagcserezavarral, amit metabolikus szindrómaként is szoktak emlegetni. A metabolikus szindrómában együtt jelentkezik az elhízás, a csökkent szénhidrát- és glükóztolerancia, az inzulinrezisztencia, melyek a cukorbetegség előfutárai lehetnek, valamint a magas vérnyomás.

Az örökletes hiperkoleszterinémiák szintén gyakoriak, de sokkal kevesebb van belőle, mint a szekunder fajtákból, ami leginkább a helytelen életmód és az elhízás folyománya.
Tudatosítani kell, hogy az öröklött hajlam, még messze nem jelenti azt, hogy ne védhetnénk meg ereinket, szívünket a fenyegető veszélytől. A helyes életmód csodák nélkül is hatalmas dolgokra képes. A szívinfraktus esélye kilencszeresére nő, ha valaki magas koleszterinszintje mellé további kockázati tényezőt is beiktat, mondjuk, dohányzik. Fordítva is igaz, aki minden további koleszterinszint-emelő tevékenységet elhagy, az sok egészséges évet nyerhet örökletes adottságai ellenére is.
Magyarországon a népesség 60%-ának magasabb a koleszterinszintje a normálisnál. – Állítja a Magyar Szív egyesület tanulmányában, 40 év felett pedig már 10-ből 7 ember érintett. Nem kellene ennek így lennie.Forrás: hazipatika