A nyugdíjpénztáraktól a hozamnak az inflációt felölelő részét az állam kapja meg, az e feletti rész a reálhozam, azt fizetik ki az állami rendszerbe visszalépő pénztártagoknak – mondta el az InfoRádiónak a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke.

Borza Gábor kifejtette: az emberek többsége számíthat reálhozamra, de azok nem, vagy csak kevésre, akik közvetlenül a válság előtt léptek be a magánnyugdíjpénztárba, illetve rossz ütemben váltottak a pénztárak között. Egy egymilliós egyenlegnél, folyamatos munkaviszony esetén átlagosan 70-80 ezer forintos reálhozamra lehet számítani – tette hozzá.

Az alelnök közölte: a pénztárak átadták a vagyonelemeket az államnak, majd július 20-án kérhetik vissza, és akkor pontosan meg kell mondani, hogy mekkora a reálhozam. Az Államadósság Kezelő Központ két napon belül küldi az összeget, majd a pénztáraknak nyolc napjuk van az utalásra – fejtette ki.

A visszalépő pénztártagok 50-60 százaléka nem nyilatkozott arról, hogyan kívánja megkapni a reálhozamot, így ők postai úton a lakcímükre kapják a pénzt – hangsúlyozta Borza Gábor, aki szerint ez komoly feladatot jelent majd a Magyar Postának is. Hozzátette: a válaszolók többsége számára bankszámlára utalják az összeget.(Forrás: inforadio.hu)