Az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési projekt részeként most az 1-es villamos belvárosi szakaszát újítják fel mintegy 4,9 milliárd forintból. Az Anna-kút és az Aradi tér közötti szakasz bontási munkálatai még a héten elkezdődnek, több mint két kilométernyi új sínt fektetnek le, a Vörösmarty és a Vár utca közötti 314 méteres szakaszon füvesített pályával. Teljes közműcserét hajtanak végre, új megállók születnek, a Kelemen és a Zrínyi utca amellett, hogy teljes egészében lezárják a fejlesztési munkák idején, faltól falig új ruhát kap díszkövekből. Szinte teljesen megváltozik a belváros tömegközlekedése és autósforgalma is erre az időre (részleteket alább olvashatják). Az Alsóváros irányába tartó, és az onnan érkező forgalom szinte teljes egészében a Kiskörútra terhelődik, ezért a Szeged Pólus Nonprofit Kft. vezetése arra kéri az autósokat, hogy ha nem lehetséges, kerüljék a belvárosi szakaszokat, illetve ha Újszegedről jönnek, vagy oda indulnak, használják a Nagykörutat és a Bertalan hidat, melynek a forgalma jelentősen csökkent az M43-as átadása óta.

Arra a kérdésre, hogy a szabadtéri idejére tájékoztatják-e külön az előadásra érkezőket a közlekedési változásokról, azt a választ kaptuk, hogy egyeztetni fognak majd a szervezőkkel. Az esetleges mellékutcákban keletkezett károk javításával kapcsolatban pedig azt az információt kaptuk, hogy a munkálatok előtt állapotfelmérés készül, amit összevetnek majd a beruházás befejezése utáni állapotokkal, és a különböző úthibák javításáról a meglévő adatok alapján fognak majd tárgyalni.

Az 1-es villamos vonalán vágányzár lép életbe az Anna-kút és a Szeged pályaudvar között. A villamosok helyett 1-3-4 jelzésű pótlóbuszok viszik az utasokat Tarján végállomás és Szeged pályaudvar között. A járat kerülőúton közlekedik. Kimarad a Széchenyi tér, a Somogyi utca és az Aradi vértanúk tere megálló. Helyette az Anna-kút, a Centrum Áruház, a Dugonics tér, a Honvéd tér és az SZTK Rendelő megállóhelyen lehet felszállni.

Az autóforgalom terelőúton közlekedik. Átmenetileg az Oskola utca kétirányú lesz, a Vörösmarty utca és a Nagy Jenő utca Tisza Lajos krt. Fekete sas utca közötti szakasza az autóforgalom számára egyirányú, a Somogyi utca pedig mindkét irányból zsákutca. Az egyirányú Kígyó- és Jókai utca menetiránya megfordul. A Belvárosi hídra az Aradi vértanúk teréről a Tisza Lajos körút Kígyó utca Kiss Menyhért utca Nagy Jenő utca Híd utca útvonalon juthat el a forgalom. Az Anna-kúttól pedig a Fekete sas utca Nagy Jenő utca Híd utca felé lehet menni. Újszegedről a Belvárosi hídon át a Stefánia Vörösmarty utca, illetve a Széchenyi tér Nagy Jenő utca felé haladhat a forgalom.Forrás: szegedma