Sokakat váratlanul ért, hogy szerdán a világ olajkitermelésének 40 százalékát adó OPEC-tagoknak nem sikerült egységes véleményt kialakítaniuk a kitermelési kvótákkal kapcsolatban. Bár a szaúdiak a második félévre prognosztizált élénkebb kereslet miatt a kitermelési szintek emelését javasolták, konszenzus hiányában ez a lépés elmaradt. Ezt követően az olaj árfolyama emelkedni kezdett és a Brent egészen a 120 dolláros magasságokig kapaszkodott. Bár a nyersolaj piacán az árfolyam emelkedést mutatott a múlt heti értékekhez képest, a finomított termékek esetében mindez csupán a gázolaj esetében mondható el. Annak dollárban mért heti átlagos jegyzésára ugyanis 1,8 százalékkal emelkedett, a benziné azonban 1,4 százalékkal esett.

A forint azonban ismét erősödött a dollárhoz képest, ami az autósok számára kedvező lehet Összességében ugyanis hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára a héten 3 százalékkal csökkent, a gázolajé pedig nem változott.

Az utóbbi napok tőzsdei ármozgásai alapján tehát legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az előttünk álló héten a benzin árában újabb csökkenés következik, a dízelár viszont a most látható szinteken maradhat.forrás: inforadio.hu