A több évszázadra visszanyúló ceremónia az idén több szempontból is különleges volt. A királynő – a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója – az idén töltötte be 85. életévét, de a szombati ünnepség ezúttal részben II. Erzsébet férjének, Fülöp edinburghi hercegnek is szólt, aki éppen előző nap ünnepelte 90. születésnapját.

A születésnapi tisztelgésen emellett most először vett részt házasemberként és ceremoniális tiszti rangjában, vagyis az Ír Gárda tiszteletbeli parancsnokaként Vilmos herceg, az uralkodói házaspár unokája, a brit trón várományosa, aki – a hasonló ünnepségek történetében először – lóháton követte nagyszüleinek hintóját a parádé helyszínére.

Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a trónutódlási sorban – ugyanazt a vörös-fekete parancsnoki uniformist öltötte magára, amelyet április 29-ei világraszóló esküvőjén is viselt. A szombati ceremónián – a királyi család tagjaként először – részt vett Vilmos felesége, Katalin cambridge-i hercegnő, aki sógorával, Harry herceggel, Vilmos öccsével, valamint Károly trónörökös második feleségével, Kamilla cornwalli hercegnővel egy hintóban érkezett az ünnepségre.

II. Erzsébet királynő 1986-ig hagyományosan maga is lóháton tette meg a Buckingham-palota és a katonai parádé helyszíne közötti egy mérföldet. A következő évben azonban 1969 óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azóta az uralkodó minden évben hintón hajtat – a lovas gárdisták vörös egyenruhájában és fekete medvebőr kucsmájában díszelgő férjével az oldalán – a palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához. A királynő a hagyományoknak megfelelően az idén is a St James’s Park melletti laktanya nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta díszegyenruhás katonáinak tisztelgését.

A színpompás rendezvényt, a Trooping the Colourt mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.Forrás: MTI